Васильків без світла і води: влада й комунальники пояснили причину

Васильків без світла і води: влада й комунальники пояснили причину

Пристоличнний Васильків страждає не тільки через відключення світла, а й через відсутність водопостачання. Місцева влада та керівництво Комбінату комунальних підприємств Василькова пояснює, що саме обмеження енергопостачання “б’ють” по системі водогону: свердловини залишаються без електроенергії, а на відновлення їх роботи після повернення електроенергії необхідно більше 6 годин. Питання намагаються вирішити відповідним листом до ДТЕК.

Про це КВ стало відомо з публікації міської голови Василькова Наталії Баласинович.

Так, ситуацію прокоментував голова Комбінату комунальних підприємств Василькова Віталій Сташенко, який розповів, що побудована ще за радянських часів мережа водопостачання не витримує тривалих обмежень електроенергії.

“На жаль, система водопостачання побудована ще в радянські часи, в період з 1939 по 2000-і роки. Система побудована так, що всі свердловини качають безпосередньо в загальну, централізовану мережу водопостачання. Якщо в минулому році відключення тривали годину-півтори, то обсягу води ще вистачало в водогонах й водоводах мереж. Зараз, на жаль, у зв’язку з надскладною ситуацією в енергетиці, коли відсутність електроенергії на свердловинах триває більше 4 годин, нам на відновлення водопровідної мережі треба більше 6 годин, щоб водогони і водопроводи наповнилися водою. З частими відключеннями також виникають гідравлічні удари на мережах, що призводить до аварійних ситуацій”, – розповідає Сташенко. 

Так, найбільше від відсутності води в Василькові страждають Верхній та Нижній масив, вулиця Тракторна, вулиця Володимирська та деякі мікрорайони центральної частини міста. У комунальному підприємстві додають, що забезпечити безперебійне водопостачання генераторами також неможливо: ними обладнано лише 20% сердловин.

“У нас 32 свердловини, генераторами зараз забезпечені близько 20%, що дає змогу на невеликий час підтримувати тиск у наших водопровідних мережах і водогонах, але цього вистачає максимум на 1,5 години. Навіть якщо забезпечити всі 32 свердловини генераторами, витрати пального будуть сягати 40 тисяч гривень. Це тільки пального. Крім того, треба забезпечувати великий штат працівників, які повинні возити пальне, запускати, відключати ці генератори. На випадок полного блекауту, за нашими підрахунками, таке забезпечення коштуватиме більше 700 тисяч гривень на добу,  більше 20 мільйонів гривень на місяць”, – додає Сташенко.

Ситуацію намагаються покращити, зменшивши періоди відключення води: місто просить ДТЕК перепідключити великі вузли свердловин до безперебійного енергопостачання. 

“Наразі триває спільна робота КП ККП м. Василькова з ДТЕК КРЕМ щодо перепідключення великих вузлів свердловин до мереж безперебійного електропостачання, що має покращити загальну ситуацію та зменшити час відсутності водопостачання. Для мешканців багатоповерхівок організовано підвіз води”, – пише Баласинович. 

Заявку на підвіз води можна подати за номером телефону: (04571) 2-10-17 (цілодобово), +38 (093)162-75-56, +38 (066)363-17-80.

Як раніше писала КВ, у Києві та Київський області в один з днів з 9 по 24 липня взагалі не відключатимуть світло. Це необхідно для того, щоб були проведені вимірювання фактичного електроенергії споживання в регіоні.

Читайте: У Києві та області в один з днів не відключатимуть світло

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Анастасія Олійник

 

Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4