ВР ратифікувала угоду для запуску Ukraine Facility на 50 млрд євро

ВР ратифікувала угоду для запуску Ukraine Facility на 50 млрд євро

Верховна Рада (ВР) ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування для України згідно з інструментом Ukraine Facility. Ратифікація передбачає механізми контролю та аудиту витрат цього багатомільярдного інструменту.

Про це КВ дізналася з повідомлення нардепа Ярослава Железняка з сесійної зали парламенту.

Законопроект №0276 “Про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України згідно з інструментом Ukraine Facility” підтримали 320 народних депутатів.

Ратифікація Рамкової угоди передбачає механізми контролю та аудиту витрат цього багатомільярдного інструменту (розміром 50 мільярдів євро на 2024 – 2027 роки) за умови успішного виконання Плану України.

Железняк нагадав, що цьогоріч “ми вже отримали з Ukraine Facility транш на 6 млрд євро. Після ратифікації ще чекаємо підстави для залучення безумовного фінансування ЄС обсягом 1,89 млрд євро вже в червні.мВсе інше, 8.2 млрд євро буде як «гроші в обмін на реформи»… і там перший дедлайн 01 липня прийняття закону про перезавантаження БЕБ”. 

Нардеп також виклав орієнтовний графік виплат на всі роки:

  • у 2024 році – 16 млрд євро; 
  • у 2025-му – 12,5 млрд євро; 
  • у 2026-му – 7,25 млрд євро; 
  • у 2027-му – на початку 2028-го – 2,5 млрд євро.

ВР ратифікувала угоду для запуску Ukraine Facility на 50 млрд євро

“Рамкова угода, яка була ратифікована Парламентом, означає офіційний запуск реалізації Плану України для стійкої фінансової підтримки нашої держави. Передбачені процедури дозволять забезпечити координацію з Європейським Союзом для ефективного, прозорого та підзвітного використання фінансування, що є необхідною умовою для подальшої європейської інтеграції”, – прокоментувала ратифікацію Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона додала, що невдовзі Україна та ЄС також укладуть Фінансову та Кредитну угоди, які дозволять залучити 1,89 млрд євро попереднього фінансування вже цього місяця й надалі отримувати регулярні виплати за виконання індикаторів Плану України. 

Як інформувала КВ, 27 лютого 2024 року Європейський Парламент на своєму пленарному засіданні підтримав рішення щодо започаткування Ukraine Facility – інструменту, що передбачає можливість отримання Україною у 2024 – 2027 роках фінансової та технічної допомоги Європейського Союзу на загальну суму 50 млрд євро. 

Пізніше, у березні, Кабінет міністрів затвердив детальний план структурних реформ, виконання яких дозволить Україні розраховувати на фінансову підтримку в рамках Ukraine Facility.

Читайте: Україна передала План для Ukraine Facility на розгляд Єврокомісії

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4