Без Telegram: влада обмежила використання популярної платформи на держслужбі та у війську через загрозу нацбезпеці

Без Telegram: влада обмежила використання популярної платформи на держслужбі та у війську через загрозу нацбезпеці

У зв’язку з кібератаками та іншими загрозами від Telegram, Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) вирішив заборонити його використання в органах влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України Кирило Буданов заявив, що російські спецслужби мають доступ до листування та даних користувачів Telegram, підкресливши, що “це питання національної безпеки, а не свободи слова”. 

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).

У четвер, 19 вересня, відбулося засідання НКЦК, де взяли участь дотичні до теми керівники відомств.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – наголосив він.

Представники СБУ та ГШ ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

“З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків”, – наголосили у РНБО.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2024 року французькі судові органи продовжили термін тримання під вартою засновника і керівника месенджера Telegram Павла Дурова. Напередодні французькі спецслужби затримали генерального директора месенджера в аеропорту Ле-Бурже. Дуров прибув з Азербайджану і був заарештований відразу після виходу з приватного літака.

Зазначимо, що у червні 2023 року начальник відділу протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем департаменту кіберполіції Євгеній Дороганов радив змінити Telegram на інші месенджери, наприклад, Signal або WhatsApp.

Також, за роки свого існування месенджер Telegram став важливою частиною життя багатьох українців. Під час повномасштабної війни його популярність ще більше зросла завдяки зручності, невибагливості до якості інтернет-зв’язку та оперативності популярних каналів. Telegram є беззаперечним лідером у своєму сегменті: згідно з дослідженням Kantar, у другій половині 2023 року додатком користувалися 88% українців.

Фахівці пропонували обмежити використання Telegram ще 9 місяців тому. А керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ полковник Іван Павленко радив українцям не користуватися цією соцмережею: «Я вам скажу відверто: в телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо, WhatsApp. Ну, і в будь-якому разі інформація, яка там передається, має бути обривчаста, якщо ви не знаєте суті, то ви її не зможете скласти до купи».

Крім того, додамо, що Telegram активно використовують усі органи влади, включно з Президентом України, його Офісом, Кабміном, міністрами, Верховною Радою, а також місцевими адміністраціями, оскільки, як було сказано вище, у своєму сегменті цей месенджер є лідером.

Читайте: Французький суд продовжив термін тримання під вартою засновника Telegram Павла Дурова

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
15:00 Київрада вчергове внесла зміни до бюджету міста-2024, а також відкоригувала Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР) у розрізі видатків на 2024 рік. Таким…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
09:00 В серпні поточного року Коцюбинське назамовляло товарів, послуг та робіт сумарно на 3,87 млн гривень. Більше 60% цих коштів “розійшлося” на підготовку до…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Banner
QlU7mDx4