Мінкульт закликають передати “Охматдиту” лікарню Києво-Печерської лаври

Мінкульт закликають передати “Охматдиту” лікарню Києво-Печерської лаври

Громадськість пропонує передати “Охматдиту”, чиї корпуси постраждали від російського обстрілу 8 липня, приміщення лікарні на території Києво-Печерської лаври.

Про це, як передає КВ, йдеться в дописі на Facebook – сторінці громадського діяча, правозахисника Дмитра Шерембея.

“На території Києво-Печерської Лаври є лікарня. Ця лікарня була побудована київськими меценатами в 1911 році. З 1918 року тут розміщувалася 1-а міська інфекційна лікарня, з 1949 – передана науково-дослідному інституту інфекційних хвороб., площею тисячі квадратний метрах. Раніше її приміщення використовували для лікування хворих на гепатит, СНІД і нейроінфекції як клініка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії меднаук”, – нагадав Шерембей.

Він додав, що у  2013 році за Януковича, унікальну клініку Інституту епідеміології та інфекційних захворювань вирішили закрити, щоб віддати приміщення Києво-Печерській лаврі. На той час ця клініка була єдина в Україні, де лікували нейроінфекції, також там працювало відділення для людей, що живуть з ВІЛ/СНІД. 

Тоді громадськість боролася аби у пацієнтів не відбирали лікарню з новітніми операційними, новим капітальним ремонтом, але влада віддала будівлю московському патріархату. Про боротьбу за лікарню навіть створили фільм.

Наразі будівлю повернули, і  Дмитро Шерембей закликав т.в.о. міністра культури Ростислава Карандєєва ухвалити рішення та передати приміщення лікарні Лаври для дитячої лікарні «Охматдиту» 

Як він зазначив, приміщення лікарні Києво-Печерської лаври оснащено операційними, має великі складські приміщення та приміщення під лабораторії. 

“Закликаю т.в.о. Міністра культури прийняти рішення на користь діток з Охматдиту та наших військових, які щодня захищають нас, ризикуючи своїм життям!  Це дуже простий та стратегічний крок, який принесе багато користі, допомоги та підтримки”, – резюмував Шерембей.

Нагадаємо, 8 липня 2024 року росія ракетного удару по Києву,  зокрема ворожа ракета влучила в дитячу лікарню “Охматдит”.  Загинула лікарка Світланою Лукʼянчик та відвідувач медзакладу. На момент ворожої атаки в лікарні перебували 627 маленьких пацієнтів, понад 50 з них зазнали поранень. 465 пацієнтів, які потребували планового лікування, були обстежені та тимчасово виписані додому. 94 дитини були доставлені до інших лікарень Києва, з них восьмеро отримали поранення під час обстрілу. 

Читайте: В “Охматдит” розказали про наслідки обстрілу 8 липня

Фото: Facebook Дмитра Шерембея

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Крапка з комою: прокуратура продовжує судитися з Коцюбинським за тисячі гектарів столичної землі
Крапка з комою: прокуратура продовжує судитися з Коцюбинським за тисячі гектарів столичної землі
09:00 Не дивлячись на те, що у березні 2024 року Верховний Суд остаточно скасував рішення Бучанської райради, згідно з яким до складу селища Коцюбинське…
На зв’язку: в Укртелеком розповіли про протидію блекаутам та розбудову мереж на Київщині
На зв’язку: в Укртелеком розповіли про протидію блекаутам та розбудову мереж на Київщині
14:00 Телефонія та зв’язок стали однією з цілей під час нападу росіян одразу після вторгнення їх на Київщину. Оператори зв’язку області постали перед необхідністю…
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Бориспіль
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Бориспіль
10:00 У вересні бориспільські замовники провели через Prozorro договорів загальною ціною 19,63 млн гривень. Найдорожчим вкладенням міста стало продовження реконструкції амбулаторії в селі Рогозів,…
Banner
QlU7mDx4