Петиція щодо скасування реорганізації “Довженко-Центру” зібрала понад 25 тисяч підписів

Петиція щодо скасування реорганізації “Довженко-Центру” зібрала понад 25 тисяч підписів

Електронна петиція на сайті Кабміну щодо скасування реорганізації “Довженко-Центру” набрала понад 25 тисяч підписів. Тепер уряд має відреагувати на це звернення.

Про це, як передає KВ, йдеться в інформації на сторінці петиції на сайті електронних петицій Кабінету міністрів України.


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Авторка звернення, Єлизавета Мамона, зареєструвала петицію 17 серпня, в день, коли стало відомо про плани з реорганізації “Довженко-Центру”. В петиції рішення Держкіно про реорганізацію Центру називають “де-факто ліквідацією національного кіноархіву”, який з 1994 року займався збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У петиції зазначається, що всі фільми з колекції та майно Центру мають бути передані Державній установі “Науковий центр кінематографії України”, основним видом діяльності якої є “вища освіта” і яка є правонаступницею “Наукового центру розвитку туризму”. 

Зазначається, що у наказі про реорганізацію не згадується про долю кіноархівної та музейної колекції “Довженко-Центру”, а Держкіно ні в наказі, ні в публічній комунікації не обгрунтувало своє рішення.

“Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар нашій культурній спадщині і по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності і зрадою національних інтересів”, – наголосила авторка петиції.

Нагадаємо, у серпні ц.р. стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.


Читайте: Держкіно ліквідовує Довженко-Центр (документ)


Як інформувала KВ, ситуація з Національним центром Олександра Довженка (Довженко-центр), а саме наказ про його реорганізацію сколихнула громадськість. На сайті Кабінету Міністрів 17 серпня розмістили петицію про скасування реорганізації Довженко-центру. 18 серпня сайті електронних петицій Президента України також з’явилась петиція з закликом зберегти Довженко-Центр,та його кіноархів. Однак, ще одиним важливий фактором у ситуації довкола Довженко – центру може бути забудовник.


Читайте: Ситуація довкола Довженко-Центру: петиції громадян до влади та апетити забудовників (відео)


Водночас Громадська рада при Держкіно також виступила з вимогою відкликати рішення про реорганізацію Довженко-Центру. У раді вважають це рішення сумнівним і непрозорим. 


Читайте: Громадська рада при Держкіно виступила проти рішення про реорганізацію Довженко-Центру


Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4