Послуги сурогатного материнства для самотніх чоловіків-іноземців: перші вироки отримали адміністратори клінік та адвокат

Послуги сурогатного материнства для самотніх чоловіків-іноземців: перші вироки отримали адміністратори клінік та адвокат

Учасники незаконної схеми надання послуг сурогатного материнства для самотніх іноземців отримали перші вироки. За рішенням суду адміністратори клінік та адвокат, обвинувачені у вербуванні жінок для експлуатації, були засуджені до умовних термінів. Схема діяла з 2019 року і залучала сурогатних матерів для одностатевих пар із країн ЄС.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської прокуратури.

Журналісти ТСН розповіли, як працювала незаконна схема надання послуг сурогатного материнства самотнім іноземцям.

“До повномасштабного вторгнення Україна була Меккою сурогатного материнства для іноземців. І комерційне сурогатне материнство у нас дозволено для традиційних, безплідних пар. Але через те, що законодавство щодо репродуктивних технологій доволі розмите, то Україну ще називають “сірою зоною репродукції”. Так ціле злочинне угруповання шукало одностатеві пари закордоном, що мріють про дітей, і в Україні пропонувало їм репродуктивний “олінклюзив”. Ціна на це 69 тисяч євро. В цю послугу входив весь юридичний супровід, приліт в Україну, обрання донорки яйцеклітини за каталогом, де були фото жінок, створення ембріона, підбір сурогатної матері, супровід її вагітності, реєстрація дитини, після чого батько вивозив її в країну проживання”, – йдеться у матеріалі.

Журналісти з’ясували, що на роль сурогатних матерів шукали українок з фінансовими труднощами, без освіти, і бажано з периферії, як правило на Харківщині.

“Правоохоронці кажуть – злочинна група працювала мінімум з 2019 року. Схема була влаштована так: двоє співорганізаторів – у двох містах. Мали так би мовити – два крила. Харківське – відповідало за пошук іноземців і сурогатних матерів, для цього було створено 2 клініки. І київське – це столична репродуктивна клініка, що забеспечувала медичну частину, створювала ембріони та підсаджувала їх сурогатним матерям. Одна з сурогатних матерів під час допиту сказала, що не знала, що буде народжувати за незаконною схемою. Іноземці так само були введені в оману, бо її переконували юристи, і менеджери ліцензованих клінік, що це законна процедура. З 12 учасників схеми – троє вже мають вирок. Це два менеджери та адвокат – в них умовні терміни, бо вони пішли на угоду зі слідством”, – розповіли у ТСН.

Також зазначили, що підозра або обвинувачення у створенні злочинної групи і торгівлі людьми пред’явлено 12 учасникам. Доведено, що 10 дітей були народжені сурогатними матерями для одностатевих пар і вивезені у країни ЄС. І ця схема існувала мінімум 4 роки. До початку розслідування скоріше за все було ще не менше 40 дітей, яких вивозили починаючи з 2019 року.

“Погоріло це добре організоване, ієрархічне угруповання на реєстрації дітей. У одному з Харківських РАГСів запідозрили проблеми з документам. Одного з організаторів цієї схеми ще чекає вирок, 4 осіб втекли закордон. Матеріали скеровані для виставлення червоного сповіщення Інтерполу як особи, які перебувають у міжнародному розшуку. Дві харківські клініки на початку слідства одразу закрилися, а столична репродуктивна клініка, попри гучну справу і її розслідування, досі працює. Якщо подзвонити не як журналіст, а як потенційна сурогатна мама, то вам нададуть відповідь значно швидше. В Україні програма коштує 23 тисячі доларів, закордоном до 32”, – підкреслили журналісти.

У Київській міській прокуратурі наголосили, що, враховуючи співпрацю зі слідством, Оболонським та Подільським судами міста Києва адміністраторів клінік та адвоката засуджено до 5 років позбавлення волі із встановленням іспитового терміну на 3 роки.

“Найближчими днями до суду буде скеровано обвинувальний акт щодо організатора схеми та інших співучасників. Українське законодавство дозволяє звернутись за допомогою до послуг сурогатної матері лише сімейним парам, які за станом здоров’я не можуть стати батьками без допомоги лікарів. Тобто це мають бути виключно чоловік та дружина (подружжя)”, – додали у прокуратурі.

Читайте: У Києві на обліку перебуває понад 330 дітей-сиріт, які можуть бути усиновлені

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
Banner
QlU7mDx4