Столична влада почне виплачувати по 45 тис. гривень пораненим воїнам

Столична влада почне виплачувати по 45 тис. гривень пораненим воїнам

Столична міськрада затвердила збільшення обсягів фінансування програми “Підтримка киян – Захисників та Захисниць України” у 2024-2025 роках. Тепер на її реалізацію планується витратити 2,93 млрд гривень – на 604 млн гривень більше, ніж передбачалося раніше. Додаткове фінансування влада Києва має намір направити на різні види матеріальної допомоги військовослужбовцям та членам їхніх родин. Зокрема, 180 млн гривень в цьому і наступному роках планується виплатити пораненим воїнам – по 45 тис. гривень одноразово на одну особу.

Як стало відомо КВ, під час пленарного засідання Київради, яке відбулося 19 вересня 2024 року, депутатський корпус затвердив проєкт рішення №08/231-1130/ПР від 14 серпня 2024 року щодо внесення змін до міської цільової програми “Підтримка киян – Захисників та Захисниць України” на 2023 – 2025 роки”.

Суб’єктом його подання виступив Департамент соціальної та ветеранської політики Київської міськдержадміністрації (КМДА). У сесійній залі за погодження цього документу проголосували 68 народних обранців.

Згідно з прийнятим рішенням, міськрада збільшила обсяги фінансування вказаної програми на поточний і наступний роки на суму близько 604 млн гривень. Так, кошторис на 2024 рік зріс з 1,07 млрд до 1,31 млрд, а на 2025 рік – з 1,13 млрд до 1,49 млрд. Відповідно, у цілому обсяги фінансування програми “Підтримка киян – Захисників та Захисниць України» на три роки зросли з 2,32 млрд до 2,93 млрд гривень.

Додаткове фінансування столична влада вирішила направити як на реалізацію існуючих заходів, так і на виконання нових. Зокрема, ці фінансові ресурси будуть виділені з бюджету Києва на щомісячну матеріальну допомогу деяким категорій родин загиблих, полонених та зниклих безвісти киян, яка наразі виплачується з міської скарбниці. Разом з тим, 180 млн гривень протягом 2024-2025 років планується виділити на реалізацію нового заходу – одноразову матеріальну допомогу киянам, які наразі воюють та отримали поранення в зонах бойових дій. Йдеться про 45 тис. гривень на одну особу.

Нагадаємо, програма “Підтримка киян – Захисників та Захисниць України” на 2023 – 2025 роки була затверджена рішенням Київради №6254/6295 від 23 березня 2023 року. Її задекларованою метою є сприяння реінтеграції військовослужбовців та членів сімей “шляхом підвищення ефективності функціонування системи соціальної допомоги, включення додаткових заходів соціальної підтримки, вирішення проблем матеріально-технічного, медичного спрямування, надання послуг професійної адаптації, залучення до культурно-мистецького життя, а також шляхом посилення співпраці з інститутами громадянського суспільства”.

Загальний кошторис цієї програми на три роки складає 2,3 млрд гривень, із яких майже половину – 1,09 млрд – міська влада планує витратити на різні види матеріальної допомоги. Крім того, 300 млн гривень у цій програмі “розписані” на надання грантової допомоги військовослужбовцям на відкриття власного бізнесу, 176 млн – на капітальний ремонт приміщень Комунальної бюджетної установи “Київський міський центр комплексної підтримки учасників бойових дій “Київ Мілітарі Хаб” та закупівлю обладнання для інших столичних закладів, які здійснюють реабілітацію військових, тощо. 

Читайте: Столична влада прийняла програму “Підтримки киян – Захисників та Захисниць України” на 2023 – 2025 роки

У березні 2024 року міськрада внесла зміни до цієї програми, які до вчорашнього засідання були першими і єдиними. Тоді столична влада розширила перелік категорій, які мають право на компенсацію різних медичних послуг та отримання виплат із міського бюджету столиці. Зокрема, Київрада вирішила, що члени сімей киян-Захисників та киянок-Захисниць України, які перебувають у полоні або зникли безвісти, можуть отримувати кошти на придбання лікарських засобів та медичних виробів при лікуванні в стаціонарних умовах, зокрема на ендопротезування, слухопротезування, протезування ока тощо. 

Читайте: Нові пільги для сімей військових та більше коштів на укриття: Київрада відкоригувала міські соціальні програми

Нагадаємо, Департамент соціальної та ветеранської політики КМДА з 24 вересня 2019 року очолює Руслан Світлий. Діяльність цієї структури контролює заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Фото: скріншот трансляції пленарного засідання

КиївВлада

Іван Кулик

 

Рекомендуємо до перегляду
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
15:00 Київрада вчергове внесла зміни до бюджету міста-2024, а також відкоригувала Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР) у розрізі видатків на 2024 рік. Таким…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
09:00 В серпні поточного року Коцюбинське назамовляло товарів, послуг та робіт сумарно на 3,87 млн гривень. Більше 60% цих коштів “розійшлося” на підготовку до…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Banner
QlU7mDx4