Із фасаду на Введенській, 6 у Києві приберуть самовільний мурал “імені Буданова”

Із фасаду на Введенській, 6 у Києві приберуть самовільний мурал “імені Буданова”

У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА наголосили, що мурал на бічному фасаді будинку-памʼятки архітектури місцевого значення вул. Введенська, 6 нанесено самовільно. Стінопис вимагають прибрати, натомість обіцяють запропонувати художникам альтернативне місце, яке можна буде використати для реалізації цієї ініціативи.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби КМДА.

У КМДА підкреслили, що будинок по вул. Введенська, 6 охороняється чинним законодавством, оскільки занесений до Державного реєстру нерухомих памʼяток України наказом Міністерства культури України від 29.12.2016 № 1273 (охоронний № 997-Кв).

“Згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», використання будинку-памʼятки має відбуватись із якнайменшими змінами чи доповненнями, щоб зберегти його елементи матеріальної автентичності, просторової композиції, елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо. Тим більш, що згідно з рішенням Київради, яка затвердила в липні цього року Порядок нанесення монументальних розписів у Києві, не допускається нанесення муралів на фасадах будівель, що є об’єктами культурної спадщини”, – йдеться у повідомленні.

Тому , як заявили у КМДА, Департамент охорони культурної спадщини видав приписи з вимогою привести фасад пам’ятки на вул. Введенська, 6 до належного стану.

“Разом із тим, Київ запропонує альтернативне місце в міському просторі, яке можна буде використати для реалізації цієї ініціативи – згідно з ухваленим Порядком та відповідними погодженнями”, – запевнили у міській держадміністрації Києва.

Нагадаємо, у вересні благодійний фонд (БФ) «Сучасна Україна» анонсував презентацію муралу «Мудрий панує над зірками», створеного відомим українським муралістом Володимиром Манжосом. Мурал, присвячений діяльності Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ), є частиною кампанії зі збору 10 млн гривень на український дрон для допомоги розвідникам.

Читайте: У Києві затвердили порядок нанесення муралів

Фото: sestry_feldman в Insagram

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Роман Титикало: Впроваджувати екологічне законодавство ЄС в Україні потрібно у прискореному темпі
Роман Титикало: Впроваджувати екологічне законодавство ЄС в Україні потрібно у прискореному темпі
12:00 Керівництво України декларує рішучий рух на шляху членства в Євросоюзі. У зв’язку з цим, Міністерству захисту довкілля і природних ресурсів України треба вже…
Продана обороноздатність: Дмитра Ісаєнка можуть позбавити можливості будуватися на території заводу “Радар”
Продана обороноздатність: Дмитра Ісаєнка можуть позбавити можливості будуватися на території заводу “Радар”
09:00 У столичному господарському суді наразі вирішується доля ЖК “Stanford” на вул. Предславинській, 35. Ще у березні 2024-го Департамент земельних ресурсів КМДА подав позов…
“Бюджетні розпили” у “Київводфонді”: правоохоронці вручили вже п'ять підозр
“Бюджетні розпили” у “Київводфонді”: правоохоронці вручили вже п’ять підозр
09:00 Столичні правоохоронці продовжують слідство за фактом ймовірних розтрати і привласнення бюджетних коштів при будівництві двох артезіанських свердловин та бюветного комплексу в Оболонському та…
Banner
QlU7mDx4