У Києві розмалювали монумент Зої Космодем’янської (ФОТО)

У Києві розмалювали монумент Зої Космодем’янської (ФОТО)

У середмісті столиці невідомі розмалювали білою балонною фарбою пам’ятник героїні Радянського Союзу, партизанці Зої Космодем’янській. Ще в липні минулого року кияни ініціювали петицію по знесенню монументу, але вона так і не набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Як передає кореспондент KВ, бронзовой монумент радянській героїні, що розташований у сквері на розі вулиць Олеся Гончара та Богдана Хмельницького розмалювали невідомі. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Пам’ятник створено за проєктом художника-монументаліста Анатолія Гайдамаки. На розі Гончара і Хмельницького скульптура з’явилася наприкінці 90-х років. Раніше вона стояла у сквері біля Київського Велотреку, але була пошкоджена і демонтована, а на її місце встановлено монумент письменнику Олесю Гончару. 

У Києві розмалювали монумент Зої Космодем’янської (ФОТО)У Києві розмалювали монумент Зої Космодем’янської (ФОТО)

За офіційною радянською версією, Зоя Космодем’янська – членкиня диверсійно-розвідувальної групи, яка в листопаді 1941 була закинута на територію окупованої німецькими військами Московської області. При спробі підпалити сільські хати була спіймана селянами й віддана окупаційній владі. В результаті була страчена через повішення. У 1942 році посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як вже писала KВ, 18 липня 2022 року а сайті Київради з’явилась петиція №10959 про демонтаж пам’ятника Зої Космодем’янській, що розташований на вулиці О. Гончара 74а в Шевченківському районі столиці. 

“Пам’ятник особі, яка не причетна до розбудови чи розвитку Києва, яка не є видатною персоною, а є лише черговим радянським інструментом пропаганди”, – наголошував автор петиції Данило Акуленко.

Між тим, киянам вдалося зібрати 1915 голосів за знесення пам’ятника, проте, ця кількість виявилась недостатньою для розгляду петиції Київською міською радою. 

Зауважимо, що у переліку пам’ятників, які можуть демонтувати в Києві, пам’ятника Космодем’янській немає.

Нагадаємо, міністерство культури та інформаційної політики прийняло рішення про зняття з державного обліку пам’ятників діячам радянської доби. У столиці 32 пам’ятники, барельєфи та меморіальні дошки будуть перенесені чи демонтовані. 

Читайте: Київрада декомунізувала арку Дружби народів


Фото: KВ

КиївВлада

Автор:
Єгор Шильбаум
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4