У росії дефолт за зовнішнім боргом внаслідок санкцій Заходу – Bloomberg

У росії дефолт за зовнішнім боргом внаслідок санкцій Заходу – Bloomberg

У росії дефолт по суверенному боргу в іноземній валюті вперше за століття. Це стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.


Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні видання Bloomberg.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 


“Протягом місяців країна шукала шляхи обходу покарань, запроваджених після вторгнення кремля в Україну. Але наприкінці дня, в неділю, закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 млн доларів до 27 травня, що вважається подією дефолту в разі пропуску”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В інформагентстві зауважили, що це є похмурою позначкою у стрімкому перетворенні країни в економічного, фінансового і політичного вигнанця. Від початку березня єврооблігації рф торгуються на низьких рівнях, золотовалютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи.

Але враховуючи шкоду, якої санкції вже завдали економіці та ринкам, дефолт є швидше символічним. Водночас росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що має кошти, щоб покрити будь-які рахунки, і була змушена не платити. Москва оголосила минулого тижня, що перейде на обслуговування свого суверенного боргу в розмірі 40 млрд доларів у рублях.

Офіційна заява про дефолт зазвичай надходить від рейтингових фірм, але через європейські санкції вони не займаються рейтингами російських організацій. Згідно з документами щодо облігацій, їхні власники можуть оголосити дефолт самостійно, якщо з цим погодяться 25% власників.

Востаннє росія потрапила в дефолт по відношенню до своїх іноземних кредиторів більше століття тому, коли більшовики під керівництвом Леніна відмовилися від приголомшливого боргового навантаження царської епохи в 1918 році.

Нагадаємо, Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти рф щодо компенсації за грубі порушення його прав власності у Маріуполі під час воєнної агресії росії проти України. 


Читайте: Дефолт росії: свято 9 травня у росіян буде схожим на похорон


Фото: abcnews


КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4