В апеляційному адмінсуді вирішується питання щодо захисту заповідника “Софія Київська” від забудовників

В апеляційному адмінсуді вирішується питання щодо захисту заповідника “Софія Київська” від забудовників

У вівторок, 23 січня, у Шостому апеляційному адміністративному суді проходить засідання по справі Національного заповідника “Софія Київська”. Дана пам’ятка архітектури може постраждати через проведення у буферній зоні робіт з реконструкції готельного комплексу “Прага”. Також заповідник може втратити статус Світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні пресслужби громадської організації (ГО) “Голка”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Софія Київська під загрозою. Може втратити статус пам’ятки ЮНЕСКО і є загроза для самої будівлі. Забудовник Л-Капітал поблизу неї хоче підняти висотність готелю “Прага”, – наголосили у пресслужбі громадської організації.

У повідомленні також зазначається, що сьогодні, 23 січня у Шостому апеляційному адміністративному суді по вул. Князів Острозьких, 8 проходить засідання по цій справі.

Активісти підкреслюють, що Кабінет Міністрів України використовує свій останній шанс, аби захистити Софію. Але за наявною інформацією “ситуація на судовій гілці по цій справі вже є критичною. Стежимо за тим, як розвиваються події”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У ГО “Голка” нагадали, що у 2015 році Комітет всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) зобов’язав Україну запровадити мораторій на проєкти будівництва в буферних зонах об’єктів всесвітньої спадщини — Софії та Лаври. Але менш ніж через рік ПрАТ “Л-Капітал” вирішило “реконструювати” згаданий готельно-офісний комплекс “Прага” за 400 метрів від Софії.

ЮНЕСКО наголосила, що в Києві біля Софії потрібно зберегти чотириповерхову будівлю по вул. Золотоворітській, 11 й уникнути надбудови восьмого поверху по вул. Володимирській, 36.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко наголосила, що забудовник хоче звести готельно-офісний комплекс у буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО висотою 32 м і це суперечить Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини та Конвенції про охорону архітектурної спадщини Європи. 

“Це реальна загроза для Софії втратити статус об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Більше того, будівля на вул. Володимирській, 36 є пам’яткою архітектури місцевого значення м. Києва та, відповідно до Закону України “Про охорону культурної спадщини”, повноваження щодо її збереження та охорони покладені на столичну владу”, – повідомила Ганна Старостенко.

Активісти зазначають, що сам забудовник “Л-Капітал” кілька разів звертався до Міністерства культури і вимагав погодити спірний проєкт, який суперечить міжнародним зобов’язанням України. 

“Мінкульт відмовив. І тоді забудовник вирішив піти до суду — і виграв: суд визнав протиправною відмову Мінкульту реєструвати проєкт. У своєму рішенні суд керувався принципом погодження за мовчазної згоди і підтвердженням позивачем дотримання висотності. Що таке мовчазна згода? Це коли відповідний орган протягом певного часу не встиг відмовити забудовнику в погодженні проєкту. Але мовчазна згода, коли мова йде про об’єкти культурної спадщини, наразі законодавством не передбачена і суперечить нашим міжнародним зобов’язанням. Хоча “Слуга народу” намагалася запровадити її через містобудівну “реформу” 5655, але навіть у цьому скандальному документі мовчазна згода не може застосовуватися в буферній зоні ЮНЕСКО”, – підкреслили у пресслужбі.

Читайте: Законопроєкт №5655 – це війна з архітекторами та хрест на відбудові України (відео)

Зазначається, що Мінкульт спробував оскаржити це рішення в апеляційному та касаційному порядку, але все марно. Надалі “Л-Капітал” звернувся до поліції з вимогою відкрити кримінальне провадження проти Мінкульту, що він не виконує рішення суду.

Проте, уряду і Департаменту охорони культурної спадщини КМДА вдалося знайти спосіб перезапустити судовий процес. За розпорядженням прем’єра Дениса Шмигаля Мін’юст подав апеляцію в інтересах Кабміну, аби оскаржити рішення першої інстанції та довести своє право на захист інтересів України, але її спершу не прийняли. 

“Довелося йти до Верховного Суду й виборювати це право. Зрештою вдалося — і справу відкрили. Тому зараз рішення першої інстанції знову оскаржують у Шостому апеляційному суді. Переглядає справу трійка суддів: Михайло Кобаль, Наталія Бужак, Любов Костюк. Спроба виграти цей судовий процес — це останній (!) шанс для уряду захистити культурну спадщину світового значення у справі з “Л-Капітал”, – наголосили столичні активісти.

Читайте: Через брак фінансування Софійський собор знаходиться під загрозою руйнації (фото)

Фото: ГО “Голка”

КиївВлада

Автор:
Владислава Олійник
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4