“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Відомий києвський фуд-блогер Інна Гордієнко продовжує знайомити читачів КиевVласть з найцікавішими ресторанами української столиці. Сьогодні ми відвідуємо “Останню Барикаду”, яка розташована втаємничено, хоч і в самому центрі Києва.

– Ви до нас вперше?, – запитує чистою українською мовою хлопчина на вході до ресторації ОБ.

– Ні, не вперше, а от подруги – так!

– Тоді мусите знати, що без паролю ми вас можемо не впустити до нас, – посміхається у відповідь хлопець.

Ми, звичайно, підготовлені, бо уважно ознайомилися з веб-сторінкою ресторації, де виділена відома фраза з визначної поеми Шевченка “Кавказ” – “Борітеся – Поборете”. Нас впускають і бажають насолодитися вечерею, в чому я, між іншим, не сумніваюся.

Заходимо через звичайний прохід у стіні і потрапляємо до іншої величезної стіни “залізної завіси”, яка “прикрашена” 72 руками.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

– Вау! Так все незвично, навіть ще не потрапили до ресторану, а вже вражає! І це все в серці Майдану, хто би міг подумати, що тут розташований такий незвичний заклад, – вигукує Вікторія.

– Сподіваємося, ми вас вразимо ще більше, бо почнемо з невеличкої екскурсії нашою ресторацією, – звертається до нас ще один чарівний хлопець на ім’я Мартин.

Так розпочинається наш чудовий тур ресторацією “Остання Барикада”.

– То розкажіть про ці 72 руки, – не витримує Олена.

– Ці руки символізують 72 роки України під радянською окупацією, – пояснює Мартин.

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Далі він заводить нас до зали і розказує про те, чим видатна ця ресторація. Власники “Останньої Барикади” (серед співзасновників – політик та колишній нардеп Олесь Доній, – KV) позиціонують ресторацыю, як мистецько-гастрономічний простір і місце зустрічі вільних людей, що готові боронити свої цінності, брати на себе відповідальність і міняти країну.

У ресторані все геть українське – всі страви готуються з продуктів місцевого виробництва, і всі напої теж виготовлені в Україні!

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Наша екскурсія продовжується основною залою, де за відкритою кухнею представлені артефакти трьох українських революцій сучасності: “На граніті” (1990 року), “Помаранчевої” (2004 року) та “Гідності” (2013-2014 років).

– А ось тут знаходиться один дуже важливий атрефакт – копія Акту про проголошення незалежності України, таких в світі всього чотири і ми раді, що один з них знаходиться у нас, – з гордістю повідомляє Мартин.

Ми направляємося до 100% українського бару. Нас запрошують присісти на барні стільчики і ми замовляємо ратафії – наливки власного виробництва. Я беру свою улюблену “Смородина на ялівці”, а дівчаткам радять “Обліпихову” і “Пяну вишню з шоколадом і перцем чілі” (всі в одну ціну – 58 гривень).

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Щойно ми пригубляємо, як барна лавка зі стільцями починає рухатися – і ми миттєво потрапляємо в іншу залу, яка називається “Штаб”.

– Ця кімната оздоблена на кшталт будинків української аристократії кінця XIX –  початку XX століття, – зауважує Мартин.

Тут неймовірно затишно – зала докорінно відрізняється від модернової попередньої.

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Та це ще не все. Найцікавіша і остання частина екскурсії очікує нас у третій залі. Саме вона і дає відповідь на запитання, яке постійно було в моїй голові: чому назва закладу “Остання Барикада”?

– Ви бачите рештки фундаменту Печерських воріт XVIII сторіччя. Вони були зведені на місці легендарних Лядських воріт, закладених Ярославом Мудрим. У 1240 році хан Батий взяв Київ, прорвавши оборону з Лядських воріт – найдавнішої останньої барикади киян, – розповідає Мартин.

Ми підіймаємо голови – і через скляну стелю впираємся поглядом в монумент Архістратига Михаїла.

– Оце так! Стільки разів ходила Майданом повз Лядські ворота і ніколи не думала, що під ними розташований такий історичний заклад, просто таки музей, а не ресторан, – не може заспокоїтися Віка.

Ми нарешті всідаємося за столик, який люб’язно зарезервувала для нас у головній залі поруч з музичною сценою адміністратор Ірина Крутько.

Замовляємо декілька видів вареників: з картоплею та гусячою печінкою (128 гривень), з качиним годивом (118 гривень), а також баноз із будзом та грибами (178 гривень). В якості закусок беремо смажені телячі мізки (158 гривень), бичачі яйця (158 гривень) і тюльку слабосолену з канапками та помідорами (89 гривень).

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

– Я не буду їсти мізки і яйця,  – сміється Олена. – Віддаю вам цю прерогативу.

– Скажи дякую, що ми не замовили “Смаженого Путіна” (коштує 198 гривень), – переконую я Олену спробувати мізки – і вона коштує з моєї виделки з закритими очима.

– Якби не знала, які страви ми замовили, то могла би насолоджуватися сповна. Дійсно смакота, – каже Олена. І, все ж таки, переходить на тюльку.

На сцені починається концерт. Сьогодні виступають Red Woods. Три дуже симпатичні хлопці виконують чудові музичні твори – звучить віолончель, скрипка і гітара.

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Майже всі столики заброньовано, в основній залі повна посадка. Іноземці полюбляють це місце особливо – на противагу іншим типовим рестораціям з українською кухнею, тут сучасний український колорит,, починаючи від оздоблення ресторації, закінчуючи посудом та подачею страв.

Нам приносять солодке (у всіх інших меню ресторанів це “десерт”) – “Пташине молоко” (98 гривень). Ми просимо рахунок.

– Ви знаєте про наш мобільний додаток Gastro Family?, – запитується офіціантка Оля.

– Так, ми вже знаємо і маємо, нарахуйте нам, будь ласка, бали, – я даю свій телефон і мені додають суму балів відповідно до нашого рахунку.

“Сім’я ресторанів” Дмитра Борисова заохочує своїх відвідувачів так званою “Картою постійного гостя” – і наступного разу ми зможемо безкоштовно замовити страви та напої на нараховану суму балів в будь-якому закладі “сім’ї”.

Щоб дізнатися про інші гастрономічні свята, читайте мою сторінку в Фейсбуці www.facebook.com/tastewithinna і #СмакуйтезІннаГордієнко!

Читайте: Справжнє японське кулінарне шоу блакитного тунця на Солом`янці

Фото: Facebook Інни Гордієнко

KиевVласть

Автор:
Інна Гордієнко
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4