Раптом надумаєте полетіти до Венеції – відкривайте цей огляд і запам’ятовуйте. Відомий київський фуд-блогер Інна Гордієнко спеціально для читачів КиевVласти зробила найбільший огляд гастрономічних приваб Венеції.
Спробую розказати вам в деталях, що і де краще їсти та пити в цьому чудовому місті на воді. Перш за все, не раджу заходити в перший ліпший заклад, бо тут краще так не ризикувати – занадто багато закладів, розрахованих виключно на туристів із несмачною їжею.
Отже, занотовуйте!
Bacaro-тур закусочними та ростечеріями
Почати знайомитися з кухнею Венеції раджу з місцевих закусочних. Венеціанці традиційно харчуються саме в таких місцях, а до ресторанів ходять хіба що на якісь особливі події. Місцеві закуски звуться cikketti і за суттю – це те ж саме, що в Іспанії тапаси.
Найпопулярніші серед закусок:
-
бакала – намазка з тріски на поленті;
-
артишоки, начинені м’ясним фаршем та овочами;
-
пюре з аспарагуса;
-
мясні кульки (мітболи);
-
каракатиця з рисом;
-
моцарела з анчоусами або прошуто, запечена в тісті.
Загалом закусок так багато, що всі не перерахувати. Коштують вони 2-3,50 євро. До них, як правило, беруть вино, просекко або граппу – і насолоджуються їжею стоячи, іноді просто під стінами закладу.
Відвідайте “Da sepa – Venice cikketti & Co. Address: calle lunga della bissa”. Тут дуже смачно, і за чотири закуски та пляшку вина 0,5 літра ми заплатили на двох 16 євро. Тут беріть “baccalà mantecato with polenta”.
Інший, теж дуже розповсюджений тут варіант, це ростечерії ( на кшталт буфетів із самообслуговуванням) та тратторії. Ціни в середньому – від 2,5 до 8 євро за основну страву. Але в ресторані така ж страва вам коштуватиме від 15 євро.
Раджу відвідати ростечерію “Rosticceria s. Bartolomeo. Address: campo San Bartolomeo”. Ми скуштували тут різотто з креветками та моцареллу запечену з прошутто (fish risotto and mozzarella in carrozza). По одній порції на двох з двома келихами вина – 14 євро.
Також дуже цікава тратторія “Alla vedova. Address: Ramo ca’ Doro 3912”. Тут готують найкращі мітболи (polpetta) у Венеції.
Венеціанська піца не гірша за неапольську
На кожному кроці ви можете перекусити шматком піци – з тонким чи чи високим тістом, з різними начинками, відкритою чи закритою. Вартість – від 2,50 євро. На відміну від ростечерії та закусочної, ви вже можете сісти за столик, за що з вас візьмуть – коперту (приблизно 2, 50 євро з людини), що фактично є податком на обслуговування за столиком.
Показником смачної піци та інших страв в цьому закладі є присутність великої кількості містян. До речі під піцу раджу взяти розливне місцеве пиво – воно смачне, і коштує 3,50-4 євро за 0,3 літра. До речі, італійці рідко замовляють під піцу вино, як правило, беруть пиво.
Раджу вам відвідати піцерію “La Rosa Rossa”. Піцу тут готують на тонкому тісті, і коштує вона від 8,50 євро (“Маргарит”) до 16 євро (піцА з морепродуктами). Ми скуштували Prosciutto – з прошутто та грибами за 12 євро.
Каракатиця та печінка по-венеціанськи, паста з цукіні та креветками, лазанья болоньєзе
Окрім популярних закусок, на кшталт бакали, різотто, моцарели в тісті та каракатицы з рисом, у венеціанців є декілька традиційних дуже смачних страв, які ви звичайно мусите спробувати.
Каракатиця по-венеціанськи, яка подається зазвичай на поленті. Виглядає не дуже апетитно, на перший погляд, оскільки має чорний колір, і після вживання цієї страви ваш рот матиме такий самий колір. Але смакує божественно!
Ціна за таку страву від 14 до 25 євро, в залежності від рівня закладу. Я спробувала цю страву на острові Мурано в маленькому ресторані “Al Soffiador”. Але це блюдо в Венеції пропонують майже усюди.
Печінка по-венеціанськи – шматочки яловичої печінки смажаться з цибулею і подаються на подушці з поленти. Начебто нічого такого особливого, але печінка виходить настільки солодка, м’яка і соковита, що рідко де ви таку скуштуєте.
Коштує від 16 до 30 євро. Я насолоджувалася печінкою в ресторані “Al Goldoni”, що майже неподалік від площі Сан-Марко, біля театру Гольдоні. Ресторан – чудовий, можете сміливо замовляти будь-які страви, бо готують тут бездоганно.
Паста (особливі різновиди притаманні саме Венеції). Краще не економити та сплатити за пасту 15-20 євро та отримати справжнє задоволення. Раджу спробувати спагетті з морепродуктами або з мідіями чи молюсками, спагетті з чорнилами каракатиці, тальятелле з креветками та цукіні, або з лососевим соусом, фетучіні з шинкою та грибами у вершковому соусі.
Раджу:
-
“Al Goldoni” для тальятелле з креветками;
-
“Bistrot de Venise для спагетті з каракатицею;
-
“Riva del Vin” для спагетті з мідіями.
Лазанья – шари тіста, що чергуються із шарами начинки, залитими соусом, зазвичай бешамелем. Шари начинки можуть бути з м’ясного рагу або фаршу, помідорів, шпинату, баклажанів, грибів, інших овочів та сиру пармезан.
Майже в кожному ресторані, в меню значиться лазанья, так само, як і паста. Ціна за порцію від 12 до 18 євро.
Цю страву ви знайдете навіть в закусочних, ні гіршу, аніж в ресторанах та за ціною 2,50 євро.
Я спробувала Lasagne alla Bolognese в “Riva del Vin” біля самого знаменитого у Венеції мосту Ріальто, а також в закусочній “Rostecceria San Bartolomeo”.
Dolche Vita у Венеції: справжнє італійське морозиво, тірамісу та коктейлі на основі кампарі
Ну і як же перебувати у цій країні і не скуштувати неймовірно смачне та відоме на весь світ gelato. Воно тут на кожному кроці: ларьки з морозивом розташовані усюди вздовж вузеньких вулиць міста.
Пропонують як мінімум 15-20 видів цієї смакоти: з фісташками, з грецьким горіхом, з тірамісу, з усілякими ягодами, з печивом, з нутеллою, крем-карамеллю, фруктове, ванільне, шоколадне, кавове і т. ін. Коштує від 1,50 до 2,50 за кульку. І на островах дешевше, ніж у самій Венеції.
Тірамісу також можна спробувати скрізь: в ресторанах, остеріях, закусочних, кафетеріях, булочних і навіть продуктових магазинах. Звичайно в закладах воно більш смачне та свіже.
Ми спробували у ресторані “Al Goldoni” – за 6 євро нам принесли величезний шмат торту, з яким ми чудово впоралися втрьох.
Більш простий, але не набагато гірший варіант тірамісу ми також скуштували на набережній острова Лідо, де він коштував всього 3 євро.
Під всі дольче у Венеції раджу брати класичний італійський біттер. Їх тут теж чимало: мартіні, кампарі, апероль, Select Pilla. На основі цих чудових біттерів італійці готують різноманітні варіації шприців – Negroni, American Twist і т. ін. П’ють усюди і до схочу!
І не забудьте завітати на площі Сан-Марко до найвідомішого старовинного кафе “Florian”. Не помітити його нереально – в літню пору столики закладу займають п’яту частину всієї площі, а живу музику у виконанні квартету з імпровізованої сцени чути навіть з набережної.
Там замовте горнятко кави, Aperol Spritz та тістечко на вибір. Посидіти в цьому кафе – це певний ритуал, все одно, як кататися на гондолі. Якщо ви це не зробили, вважайте, що не були у Венеції!
Ну тепер ви озброєні інформацією сповна і можете сміливо вирушати до найнезвичнішого міста в світі.
А щоб знати, які страви куштувати в інших країнах і не прогавити саме смачне, не забувайте стежити за моєю сторінкою у Facebook та моєю сторінкою в Instagram.
Читайте та смакуйте!
Фото автора