Останні тижні ми розбираємо непросту тему підвищеного тиску, гіпертонії.
Але є дрібничка, без якої не буде ефективна ані профілактика, ані лікування гіпертонії. Це сіль. Звичайна кухонна сіль.
Чим вона заважає при попередженні або лікуванні гіпертонії? За законами фізики за сіллю завжди прямує вода. Зловживаючи сіллю, ми збільшуємо кількість води, що всмоктюється у нас в кишківнику. А це, в свою чергу, збільшує обидва компоненти підвищеного тиску – об’єму крові, що циркулює і тонусу судин. Останній підвищується за рахунок набряку стінок наших судин. Більше солі – більше набряк. А секрет полягає в тому, що набрякла судинна стінка мало чутлива до всіх факторів, що її розслаблюють ( як тих, що організм сам виробляє аби знизити тиск, так і до ліків, що ми приймаємо). Водночас в рази збільшується чутливість судин до всіх вазоспастичних факторів ( тобто тих, що викликають спазм, звуження, підвищення тонусу). Препарати погано діють, потрібно все збільшувати та збільшувати дозу. От чим нам шкодить сіль.
Тому варто запам’ятати верхню межу норми – 4 г на добу. То є чайна ложка із знятим верхом.
Але не забувайте, що сіль потрапляє до вашого рота не лише із солонки. То не тільки сіль, що Ви власними руками додали в страви, що готуєте. Всі готові продукти із супермаркету вже мають забагато солі у своєму складі. І не лише ті, що солоні на смак – огірчики, селедочка і тд. Харчова промисловість додає її усюди, щоб приховати нестачу смаку та не дуже якісні продукти в складі. Ковбаси, приправи, хліб, сосиски, готові салати, кетчупи, сири – все, що Ви бачете на полицях супермаркетів дуже солоне.
Що робити? Купуємо натуральні продукти на ринках, додаємо мінімум солі та різноманітні приправи, куплені також на базарі. Це трави сушені без додавання солі. Куркума, сушений часник, перець чілі, базилик, грузинські суміші не в пакетиках, а на розвіс. На ринках, як на мене, найкрасивіші та найапетитніші прилавки із зеленню та приправами. Якщо Ви звикли солити все рясно-рясно та не уявляєте своє життя без солі – поступове зменшення солі та збільшення кількості приправ в їжі допоможе Вам зберегти смак життя.