Державна комісія збирається опечатати деякі корпуси Києво-печерської лаври

Державна комісія збирається опечатати деякі корпуси Києво-печерської лаври

Комісія Національного заповіднику “Києво-Печерська лавра” у вівторок, 4 липня здійснить перевірку та опечатає вивільнені корпуси на території Нижньої лаври. Заповідник окремо наголошує, що цими діями комісія не перешкоджає релігійній діяльності монастиря Української Православної Церкви (УПЦ, що донедавна асоціювала себе з московською патріархією), оскільки йдеться про приміщення не задіяні у, власне, релігійній складовій.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Національного заповіднику “Києво-Печерська лавра” 3 липня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Завтра, 4 липня відбудеться перевірка та опечатування вивільнених корпусів території Нижньої лаври комісією Заповідника. (…)

На сьогодні Заповідник НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ здійсненню релігійної діяльності Монастиря. При цьому, доступ до частини приміщень, які не задіяні в релігійній діяльності Монастиря (торговельні/виробничі/готельні) – є порушенням цільового використання культових будівель і має бути першочергово обмежений”, – сказано в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В заповіднику нагадують, що 29 березня 2023 року “Заповідником було розірвано Договір з Монастирем про безоплатне користування майном. Розірвання Договору в односторонньому порядку передбачено умовами вказаними у ньому. 5 червня 2023 року, за результатами роботи, комісія МКІП Міністерство культури та інформаційної політики України передала Заповіднику Акти повернення об’єктів Нижньої лаври. Враховуючи це, Заповідник у законний спосіб продовжує розпочату роботу щодо фактичного повернення приміщень, які належать державі”.

Як інформувала KВ, наразі йдеться про опечатування п’ятьох приміщень Нижньої лаври:

  • корпус 45 – келії на Ближніх печерах;

  • корпус 54 – Гостинний двір, контора;

  • корпус 57 – келії Гостинного двору;

  • корпус 71 – келії Гостинного двору;

  • корпус 69 – келії Гостинного двору.

Заповідник вимагає у монастиря передати ключі від цих приміщень. У юридичному відділі УПЦ натомість вважають, що Національний заповідник не має підстав для опечатування монастирських корпусів.

Читайте: Мінкульт вимагає від ченців звільнити приміщення Києво-Печерської лаври до завтра, 4 липня (документ)

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
Banner
QlU7mDx4