Історична подія: в Успенському соборі Києво-Печерської лаври Епіфаній провів Різдвяну літургію (відео)

Історична подія: в Успенському соборі Києво-Печерської лаври Епіфаній провів Різдвяну літургію (відео)

Сьогодні, 7 січня 2023 року, в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври вперше провели Службу представники Православної Церкви України (ПЦУ) на чолі з Митрополитом Епіфанієм.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні на Facebook – сторінці Православної Церкви України. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Історична для українського народу подія: вперше за кілька століть наша Церква як правонаступниця давньої Київської Митрополії проводить богослужіння в головному храмі Києво-Печерської Лаври – в Успенському соборі. Слава Богу за все. Ділімося радістю свята Різдва Христового, долучайтеся до всеукраїнської молитви за перемогу над агресором і справедливий мир”, – наголосили в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно з повідомленням сайту Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ), за окремими оцінками, до молитви різдвяного ранку прийшло близько трьох тисяч осіб. Серед них — не тільки миряни, а й чимало військовослужбовців.

“Сповнені душевної радості, вдячності і віри – славимо Різдво Господа нашого Ісуса Христа в історичних обставинах, в історичному місці, історичною подією. Бог в час важких випробувань сподобив нас великим даром: вперше в головному соборному храмі Успенської Києво-Печерської Лаври лунає українська молитва помісної автокефальної Православної Церкви України. Христос народився! Славімо Його”, – зазначив Епіфаній.


Нагадаємо, це стало можливим після того, як 5 січня держава повернула у свою власність два ключові храми Києво-Печерської лаври – Свято-Успенський собор і Трапезну церкву.

Читайте: Держава офіційно забрала з користування УПЦ Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври, – Ткаченко

Як інформувала KВ, міністр культури та інформаційної політики раніше заявив, що відомство рекомендуватиме не продовжувати оренду Успенського собору і Трапезної церкви Києво-Печерської лаври для Української православної церкви. Щодо угод оренди на інше майно, то, за словами Ткаченка, вони продовжать свою дію, оскільки їх термін іще не сплив.

Міністр також зазначив, що у 2013 році було укладено безстрокову угоду щодо оренди Нижньої лаври, але комісія перевірить правомірність такої угоди та використання майна.

Читайте: Перші результати перевірки дотримання УПЦ угод оренди Києво-Печерської лаври будуть за місяць-два, – Ткаченко

Зауважимо, Православна Церква України (ПЦУ) зареєструвала статут монастиря Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Відомості про нову юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені 2 грудня 2022 року до Єдиного державного реєстру.

Читайте: ПЦУ зареєструвала монастир у Києво-Печерський Лаврі

Фото: РІСУ, “Хрещатик, 36

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4