Новий генсек НАТО Рютте у Києві: приїхав до Президента Зеленського

Новий генсек НАТО Рютте у Києві: приїхав до Президента Зеленського

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте прибув до Києва, щоб зустрітися з Президентом України Володимиром Зеленським.

Про це КВ дізналася з повідомлення Альянсу.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з генсеком НАТО Марком Рютте висловив сподівання про зміну країнами НАТО позиції щодо захисту неба України, наголосив на необхідності єдності у протистоянні агресору.

Рютте повідомив, що провів переговори з Президентом Зеленським про подальше надання допомоги Києву від Альянсу.

Новий генсек НАТО Рютте у Києві: приїхав до Президента Зеленського

Як інформувала КВ, 26 червня 2024 року Північноатлантична рада вирішила призначити прем’єра Нідерландів Марка Рютте наступним генсеком НАТО, після Єнса Столтенберга, котрий займав цей пост десятиріччя.

Рютте набув повноважень генерального секретаря Альянсу 1 жовтня.

Посада генсека в НАТО – не політична, а координаційна; при цьому, хоч власне генсек не приймає жодних доленосних рішень, на відміну від лідерів країн-членів НАТО, утім його роль в прийнятті рішень Альянсу суттєва.

Читайте: Новий генсек НАТО Марк Рютте заявив про підтримку України

Раніше цього року новообраного Генсека Нато привітав Президент України Володимир Зеленський: “Коли в жовтні пан Рютте перебере цю посаду від Єнса Столтенберга, ми розраховуємо на продовження нашої спільної роботи із забезпечення захисту людей і свободи в усій нашій євроатлантичній спільноті”.

Міжнародні оглядачі відзначають, що “Рютте є затятим критиком російського лідера Владіміра Путіна та вірним союзником України. (…) Є сподівання, що Рютте, якому раніше вдавався діалог із президентом Дональдом Трампом, у разі перемоги останнього на виборах в листопаді використає свою майстерність, щоби налагодити взаємодію з новим американським президентом в рамках НАТО”.

Читайте: Зеленський і Рютте підписали безпекову угоду між Україною та Нідерландами

Організація Північноатлантичного договору (Північноатлантичний альянс або НАТО; англ. North Atlantic Treaty Organization – NATO) – міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року. 

А саме, відповідно до статутних документів Альянсу головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів. 

До альянсу наразі входять такі країни: Бельгія, Велика Британія, Данія, Канада, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Франція (засновники), а також країни, що приєднались у різні хвилі розширення НАТО – Греція, Туреччина, Німеччина, Іспанія, Польща, Угорщина, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія, Швеція.

Україна подала заявку на членство в НАТО у вересні 2022 року. 

Читайте: Зеленський: Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку (відео)

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
09:00 Нацполіція розслідує справу щодо розкрадання 1,8 млн гривень столичного бюджету при здійсненні капремонту одного з гуртожитків КП “Київпастранс” на вул. Мрії (раніше мала…
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Banner
QlU7mDx4