Зимовий час: 27 жовтня гаджети українців перейдуть на годину назад

Зимовий час: 27 жовтня гаджети українців перейдуть на годину назад

У ніч проти неділі, 27 жовтня, Україна перейде на зимовий час, попри ухвалений Верховною Радою законопроєкт про скасування сезонного переведення годинників. Документ досі чекає на підпис президента, і за даними джерел, він цього не планує робити, тож українцям і надалі доведеться коригувати час навесні та восени.

Про це, як передає КВ, повідомило видання BBC.

Зазначимо, що цьогорічний перехід на зимовий час мав стати останнім, адже у липні Верховна Рада підтримала проєкт, який скасовує подальші переведення. Однак президент досі не підписав законопроєкт.

Читайте: Рада скасувала перехід із зимового часу на літній

“Проєкт Закону про обчислення часу в Україні №4201, який мав скасувати сезонне переведення годинників, депутати підтримали в другому читанні 16 липня. Відповідно до нього, в останню неділю жовтня Україна мала перейти на зимовий час востаннє і на ньому лишитися. Згодом законопроєкт підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, і 21 серпня його направили на підпис президенту. Однак Володимир Зеленський його досі не підписав. Як повідомив ВВС Україна співрозмовник в президентській команді, цей закон так і не підпишуть. Тож українці і далі будуть переходити у березні на літній, а у жовтні – на зимовий час”, – йдеться у повідомленні BBC.

У Київській міській державній адміністрації (КМДА) наголосили, що люди старшого віку, а також ті, хто має серцево-судинні захворювання, можуть відчути негативний вплив переходу на зимовий час на здоров’я.  Тому, у «перехідні» дні лікарі рекомендують частіше бувати на свіжому повітрі, не забувати про фізичну активність та не пропускати прийом їжі вранці.

“Людям із проблемами серцево-судинної системи варто уважно контролювати тиск і не пропускати прийом призначених медикаментів. Можна порадитись щодо можливих ризиків зміни часу і зі своїм сімейним лікарем”, – радять столичні лікарі.

Також додамо, що станом на 2024 рік годинники переводять у всіх країнах ЄС, Великій Британії, Сполучених Штатах (окрім Аризони, Гаваїв і Територій США), у більшій частині Канади, в частині Австралії, Новій Зеландії, Чилі, Єгипті та Лівані.

Водночас у більшості країн Африки, Азії та Південної Америки переходу на літній час немає. Також не переводять годинники у Росії, і через це – на окупованих нею територіях України.

Нагадаємо, у 2021 році Верховна Рада намагалася відмінити перехід на “зимовий” та “літній час” та назавжди залишитися в “зимовому часі”. Так у лютому 2021 року спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, який на той час займав посаду першого віце-спікера ВР, зареєстрував у парламенті законопроект, яким запропонував відмінити щорічний перехід на “зимовий” та “літній” час.

У жовтні 2021 року серед українців провели опитуванням, згідно з яким третина опитаних громадян вважали за краще жити і за “літнім”, і за “зимовим” часом (переводити стрілки), проте кожен п’ятий не визначився з тим, чи потрібно це робити. Найбільше тих, хто не бажав “перекладати стрілки”, серед пенсіонерів (26%), а також тих, хто проживав у східних областях України (29%).

Читайте: Україна повернулася на “зимовий” час: що думають громадяни про переведення стрілок – результат соцопитування

Фото: ВВС 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Замкнуте коло: незаконний ресторан у столичному парку “Партизанська слава” не можуть знести вже 12 років
Замкнуте коло: незаконний ресторан у столичному парку “Партизанська слава” не можуть знести вже 12 років
09:00 В Києві не може завершитися епопея навколо знесення самовільно зведеної будівлі “Garden cafe” (до 2020 року – “Колиба”) у регіональному ландшафтному парку “Партизанська…
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
17:12 Провідні підприємства-експортери Києва представили промисловий потенціал столиці “ на міжнародній виставці “MSV International Engniiring Fair”. Щорічна виставка технологій для машинобудування Центральної Європи відбулася…
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
09:00 Протягом вересня 2024 року київські бюджетні замовники провели через Prozorro договорів на загальну суму 3,37 млрд гривень, що є середнім показником для столиці.…
Banner
QlU7mDx4