Активісти закликали киян захистити річку Либідь

Активісти закликали киян захистити річку Либідь

Киян запрошують на акцію на захист річки Либідь. Вона відбудеться у неділю о 18:00 біля будівлі КМДА. Нагадаємо, депутати Київради підтримали пропозицію щодо створення колектора для річки Либідь у Голосіївському районі, а над ним прокласти під’їзну дорогу до торговельно-розважального центру Ocean Mall. 

Про це, як стало відомо КВ, повідомляє активіст Дмитро Перов.

“В неділю виходимо за р. Либідь, символ Києва історичного і символ Києва сучасного…  Знищувати в прямому сенсі витоки нашої історії – це знищувати нашу ідентичність. Як писав Alexander Glukhov: у забудовників давно склався негласний консенсус з міською владою. Це застаріле місто потрібно давно знищити і побудувати взамін нове – торго-

Розважальне”, – написав Перов.

Активіст зазначив, що Либідь буквально хочуть  знищити, помістив її в колектор, щоб зробити нові під’їзди до Ocean Mall, що вже на етапі будівництва – спричинив руйнування синьої гілки метрополітену. 

“Втім, ці аргументи для містких чиновників не заслуговують на увагу. Бо чиновники КМДА не пересуваються громадським транспортом та й навряд можуть показати р. Либідь на карті”, – зазначив Перов.

Раніше, міський голова Києва Віталій Кличко не підтримав петицію, в якій пропонувалося заборонити закриття міських річок в колектори, зокрема річки Либідь. Петиція була зареєстрована 7 червня і за два дні набрала необхідну кількість голосів.

За словами міського голови, Либідь має свій початок в підземному колекторі, що пролягає через кілька центральних районів Києва, далі виходить на поверхню і тече переважно у бетонному руслі. На деяких ділянках річка знову переходить у підземний колектор. Водозабір з поверхні стає можливим неподалік Лисої гори, де річка Либідь зберігає єдину природну ділянку свого русла. 

“Річка Либідь на території м. Києва має загальну протяжність більше 17 км. Уздовж р. Либідь майже увесь водотік має бетоноване русло, що фактично перетворює його на каналізований канал. Бетонний короб цього каналу споруджено з метою захисту прилеглої території від затоплення і має стінки висотою 2–3 м та шириною 4–10 м”, – йдеться у відповіді Кличка.

Нагадаємо, 4 липня депутати Київради підтримали пропозицію щодо створення колектора для річки Либідь у Голосіївському районі, а над ним прокласти під’їзну дорогу до торговельно-розважального центру Ocean Mall. Через це рішення депутатів Київради активісти звернулися до столичної прокуратури.

Як писала КВ, столична міськрада затвердила Детальний план території (ДПТ) частини Саперного поля і Нової будови в Голосіївському районі. Він покликаний, зокрема, легалізувати будівництво у цій місцевості ТРЦ “Ocean Mall” (проєкт бізнесмена Вагіфа Алієва, на колажі ліворуч), який має “поглинути” відому “будівлю з тарілкою”, і декількох житлових комплексів. Проти затвердження цього містобудівного документу, який вже традиційно не повністю відповідає чинному Генплану Києва, активно виступила громадськість міста і окремі депутати Київради. Одним із головних чинників їхньої незгоди стали наміри керівництва Києва “замурувати” річку Либідь у колектор задля будівництва продовження Залізничного шосе, яке начебто колись “розвантажить” транспортні потоки в центрі міста. На переконання киян, замість цього на Хрещатику, 36 повинні розглянути питання щодо облаштування на березі цієї водойми зелених зон.

Читайте:  Легалізація “Ocean Mall” і “урбанізація” Либеді: Київрада затвердила “ДПТ Вагіфа Алієва”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4