“Атака на Київстар була проведена зсередини мережі”, – ІТ-бізнесмен Кардаков

“Атака на Київстар була проведена зсередини мережі”, - ІТ-бізнесмен Кардаков

Кібератака на найбільшого мобільного оператора України “Київстар” була ретельно підготовлена та, судячи з масштабів, проведена зсередини. Хакери мали дані про устрій мережі та доступ до її частин. Терміни, коли команда оператора зможе повністю відновити роботу системи, залишаються невизначеними.

Про це, як передає KВ, йдеться у дописі на Facebook – сторінці IT-бізнесмена, експерта з кібербезпеки Олександра Кардакова. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зазначив Олександр Кардаков, через 60 годин від моменту збою все ж було піднято базовий 2G звʼязок. Але ще через 15 годин його знову відключили.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Експерт зауважив кілька фактів про проведення кібератаки:

  • Судячи з масштабів, атака проведена зсередини мережі. Підключалися з Києва чи Амстердама (VEON)  мають визначити відповідні органи.

  • Кібератака була ретельно підготовлена. Хакери мали всі дані про внутрішній устрій мережі та доступ до різних її частин, у тому числі – бекапів. Працювали скоріш за все командою від 10 людей і, можливо, використовували спеціально написаний софт.

“Те, як була “помічена” загроза та подальший кризовий менеджмент – абсолютно вразили! Неприємно вразили”, – додав Кардаков.

Він нагадав, що кібербезпека потребує захисту не тільки ззовні, але й зсередини, а “бекапи також зберігаються на окремих носіях”.

“І, авжеж, люди. За останні роки в Київстарі були звільнені останні техспеціалісти, які насправді розуміли, як все побудовано та працює. Ким їх замінили? Гарними “презентаторами”, – резюмував експерт.

“Як звʼязківець зі стажем, не уявляю як і коли команда Київстару повністю підніме систему”, – висловив думку Кардаков.

Нагадаємо, 12 грудня 2023 року, зранку стався масштабний збій у роботі мобільного оператора “Київстар”. У компанії повідомили, що збій стався через потужну хакерську атаку на оператора мобільного зв’язку. На Київщині через збій у роботі мобільного оператора  у низці населених пунктів не працювала система оповіщення про повітряну тривогу. Кіберфахівці СБУ у взаємодії з іншими державними органами допомагають у роботі з відновлення мережі оператора. 13 грудня у “Київстар” повідомили що з 18:00 розпочалось включення голосового зв’язку по всій Україні.

Читайте: “Київстар” почав відновлення голосового зв’язку, на черзі інші послуги

Фото: КВ 

КиївВлада


Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
Banner
QlU7mDx4