Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) попередила про спалах сальмонельозу у місті Києві. Гостру кишкову інфекцію виявили раніше у лютому 2024 року після вживання страв з яєць в одному з готелів Києва.
Про це KВ дізналася з повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві
“Інформуємо, що у зв’язку із отриманням від Державної установи “Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” повідомлення про реєстрацією спалаху гострої кишкової інфекції/сальмонельозу (захворіло шість осіб), пов’язаного із вживанням 2 та 3 лютого страв з яєць в одному з готелів Києва, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві 5-7 лютого проведено позаплановий захід державного нагляду (інспектування) оператора ринку, який здійснює господарську діяльність з обігу харчових продуктів у зазначеному закладі, з проведенням лабораторних досліджень”, – сказано в повідомленні.
В повідомленні Держпродспоживслужби вказується, що “Під час інспектування встановлено два постачальника харчової продукції (яєць), виробництво яких здійснюється на підприємствах Київської області, у зв`язку з чим направлено лист до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області для вжиття заходів та посилення контролю за виробництвом та реалізацією вищезазначеної продукції”.
Наразі прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, складено відповідний припис про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти.
У результаті лабораторного дослідження зразків харчового продукту (“яйця курячі харчові” виробника, сировина якого була в наявності на момент інспектування), та зразків готової продукції, патогенної мікрофлори, в тому числі сальмонел, не виявлено.
Держпродспоживслужба нагадала, що 16 лютого 2024 року було “отримано інформацію від Державної установи “Центр громадського здоров`я Міністерства охорони здоров`я України” про виявлення Salmonella еnteritidis у громадян Польщі, які перебували у тому ж готелі з 2 по 4 лютого та вживали страви з яєць (4 випадки захворювання, два з яких бактеріологічно підтверджені, один – безсимптомний носій). Стан виконання розпорядчих документів знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві”.
Фото: ілюстративне, з відкритих джерел