Деякі організації заявили про тиск та дезінформацію донорів з боку політдіячів: Шуляк і Кубраков у центрі скандалу

Деякі організації заявили про тиск та дезінформацію донорів з боку політдіячів: Шуляк і Кубраков у центрі скандалу

Українські організації звинувачують народну депутатку Олену Шуляк та ексвіцепрем’єра Олександра Кубракова в організації масованої кампанії з дезінформації міжнародних донорів. За словами підписантів заяви про тиск та дезінформацію донорів, за участю даних політиків будівельне лобі намагається просунути корупційні схеми, підриваючи довіру до України та ставлячи під загрозу міжнародну допомогу на відбудову країни.

Про це КВ дізналася із повідомлення ГО “Детектор Медіа”.

«Зараз на рівні деяких політичних діячів триває масована кампанія з дезінформації міжнародних донорів, що не тільки перешкоджає реформам у країні, але і несе ризики прийняття необ’єктивних рішень партнерами. І у цій кампанії беруть участь високопосадовці, задіяні у сфері поствоєнної відбудови на рівні законодавчої та (до відставки віце-прем’єра з питань відновлення Олександра Кубракова у червні 2024 р.) виконавчої гілок влади. Це несе серйозну загрозу з огляду на те, що в умовах війни влада менш чутлива до позиції громадського сектору, а дії безвідповідальних політиків спрямовані на те, щоб зруйнувати діалог між донорами, громадським сектором та ЗМІ. За таких умов стає легше лобіювати політики з корупційними ризиками», – йдеться у заяві.

Підписанти заяви підкреслили, що цензурування та тиск в межах реформ відбувається, зокрема, у містобудуванні. У тексті заяви йдеться, що на тлі активної відбудови пошкоджень внаслідок війни та масштабного фінансування з боку міжнародних донорів великі забудовники намагаються встановити вигідні для себе умови. Втім громадські організації зауважують, що Верховна Рада має напрацьовувати рішення щодо змін за участі громадського сектору, профільних асоціацій та архітекторів.

У заяві нагадали про скандальну містобудівну реформу, проєкт якої внесла нардепка Олена Шуляк. Положення законопроєкту розкритикували в ЄС та громадськості. Після тиску на владу президент Володимир Зеленський відмовився підписувати законопроєкт про містобудування, а у парламенті з’явилися нові нібито альтернативні проєкти, які, за словами ГО, були «постановами-клонами». За даними Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, існує ризик формування в Україні будівельних картелів.

«Ті, хто викривав лобізм в інформаційному полі або допомагав створенню експертного середовища, яке могло протистояти діяльності лобістів, піддавалися системному політичному тиску з боку Олени Шуляк та Олександра Кубракова. Останні намагаються маніпулювати міжнародними донорами та партнерами і це має свої наслідки», – повідомили у заяві.

Серед організацій, які позбавили фінансування проєкту USAID «Говерла» – Інститут громадянського суспільства та робоча група, яка формує альтернативний законопроєкт щодо містобудування. В інституті заявили про неформальний політичний тиск з боку Міністерства відновлення, а голова робочої групи та нардепка Анна Бондар заявила, що Олександр Кубраков особисто просив американського посла не фінансувати розробку нового кодексу про містобудування. Крім того, у заяві йдеться про тиск на Спілку архітекторів України, представники якої виступили проти скандального закону про містобудування.

«Крім фактів тиску, є повідомлення про цензуру у ЗМІ, яка пов’язана із висвітленням дій лобістів та Містобудівним кодексом, який є альтернативою проєкту № 5655. Мова про “Урядовий кур’єр”, який зняв статтю і повернув її, зачистивши коментарі опонентів і додавши коментар Олени Шуляк, та про спробу зняти за гроші з сайту “Еспресо” матеріал громадської ініціативи “Голка” про тиск на Києво-Могилянську академію. Окрім того, видання “Детектор медіа” повідомляло, що Олена Шуляк намагалася зробити так, щоб не виходило її інтерв’ю на The Page через редакційний лід. До тиску залучалося профільне міністерство, яке на той час очолював Кубраков», – повідомили підписанти.

У зверненні громадські організації та посадовці закликали міжнародних партнерів не давати деформувати діяльність громадського сектору та ЗМІ, підкресливши, що цензура та тиск на громадські організації неприпустимі.

Підписантами у заяві про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова є громадська ініціатива «Голка», ГО «Детектор медіа», керівник робочої групи з розробки Містобудівного кодексу України, заслужений архітектор України, народний депутат України Ганна Бондар, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський, МБО «Екологія – Право – Людина».

Читайте: Проєкт постанови Кабміну, який фактично дублює норми містоґвалтівного законопроєкту 5655, є корупіогенним – експертиза НАЗК

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Владислава Олійник

Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4