Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано – Семенова

Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано - Семенова

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) скасувала дозвіл на будівництво 14 багатоквартирних будинків на ділянці Національного авіаційного університету (НАУ) площею більш ніж 38 га. Цьому передували багаторічні скандали: проти зведення житла на даній території виступає студентська громада закладу і мешканці мікрорайону “Відрадний”, які вказували на заборону забудови “освітніх” земель і густонаселеність цієї місцевості. Нинішнє керівництво НАУ зазначає, що житлові комплекси (ЖК) на території закладу не сприяють його розвитку і що землі потрібно використовувати з розумом.

Про це КВ дізналася з допису, який Ксенія Семенова зробила у соцмережі.

“Державна інспекція архітектури та містобудування України анулювала дозвіл (Реєстраційний номер ІУ013210909218) на виконання будівельних робіт на території Національного авіаційного університету за моєю заявою. Перед тим відповідне рішення прийняла Наглядова рада НАУ. Дозвіл в 2021 видала ДАБІ в останній день свого існування, як і багато інших сумнівних дозволів. У жовтні 2021 ДІАМ зафіксувала численні порушення в цьому дозволі. Цей проект суперечив будівельним нормам і, найголовніше, жодної вигоди для держави і університету, жодної соціальної інфораструктури там не значилось”, – запостила Семенова на Фейсбуці.

А 19 липня 2022 року “суд прийняв до розгляду позовну заяву ДІАМ щодо визнання протиправними та скасування містобудівних умов та обмежень (МУО, замовник – КП “Житлоінвестбуд-УКБ”. – КВ) від 29 квітня 2014 року, які передували видачі дозволу на будівництво. Справу ще не передали до Київського окружного адмінсуду (КОАС) після ліквідації Окружного адмінсуду Києва (ОАСК). І так, НАУ буде продовжувати відстоювати свої інтереси. Земля – вичерпний ресурс. Його треба використовувати для розвитку університету. Чи є чергові ЖК розвитком університету? Ні, не є”, – підкреслила Ксенія Семенова.

Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано - Семенова

На сайті НАУ також повідомляється, що на засіданні Наглядової ради НАУ, що відбулося минулого тижня, були розглянуті та детально вивчені всі документи щодо інвестиційної угоди на забудову території, укладеної ще у 2007 році, хронологію подій, що відбувалися після підписання, вивченні звіти аудиторської служби, інших відповідних органів, що зафіксували всі порушення, невиконані зобов’язання та втрати, яких зазнав НАУ внаслідок підписання угоди попереднім керівництвом університету.

“Беручи до уваги всі наявні факти та матеріали, було прийнято рішення про наступні дії: провести претензійно-позовну роботу щодо інвестиційної угоди, яка суперечить інтересам університету, анулювати дозвіл на будівництво 14 житлових комплексів, добитися відповідальності посадових осіб, що спричинили ухвалення рішень, які призвели до втрати державного майна і стагнації університету”, – сказано в повідомленні.

Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано - Семенова

Ксенія Семенова була призначена в.о. ректора НАУ у квітні 2024 року. В одному з інтерв’ю вона сказала, що боротиметься з негативним спадком, залишеним колишнім ректором Максимом Луцьким, зокрема йдеться про те, що він по собі залишив борги й договір на будівництво 14 ЖК.

Зазначимо, у своєму дописі депутатка повідомила, що вищезгаданими МУО було передбачено надання дозволу на проєктування будівництва 14 ЖК, але, вочевидь, вона мала на увазі 14 багатоквартирних будинків. Нагадаємо, саме стільки девятиповерхівок на 1659 квартир ДІАМ дозволила зводити НАУ (замовник будівництва) спільно з ТОВ “Атмосфера Інжиніринг Сістемз” (генпідрядник будівництва).

Як повідомляла КВ, скандали навколо цієї забудови на просп. Любомира Гузара, 1 тривають вже не перший рік. Так, ще у вересні 2021 року Студентська рада НАУ вказувала на те, що законодавством не передбачається надання земельних ділянок установам освіти для житлової забудови. Незадоволеними планами щодо такого використання землі були і мешканці мікрорайону “Відрадний”, які вказували на те, що ця місцевість без того перенаселена, а її  комунікації не витримують існуючих навантажень.

Варто зазначити, що з 2015 року на цій же ділянці площею 38,2 га, яка знаходиться в постійному користуванні НАУ, було зведено 4 секції скандально відомого 24-поверхового ЖК “Відрадний-2”, але станом на квітень 2024 року лише дві секції було введено в експлуатацію. Цією забудовою Національний авіаційний університет займався спільно з вищезгаданим КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, яке було співзамовником будівництва і з яким як мінімум до 2016 року інвестори укладали договори купівлі-продажу квартир. 

Читайте: Как Луцкий и Непоп застраивают жильем земли НАУ

При цьому, протягом декількох років, поки будівельні роботи на цьому об’єкті були заморожені, близько чотирьох сотень сімей, які купили квартири в даному ЖК, вимагали від міської влади сприяння питанню будівництва та введення в експлуатацію їх житла. Люди запевняли – забудовники, які, схоже, пов’язані тодішнім одіозним ректором НАУ Максимом Луцьким (очолював заклад з січня 2021 року по жовтень 2023 рок, а раніше, в 2008-2015 роках був його проректором), не виконують своїх зобов’язань нібито через відсутність близько 100 млн гривень, необхідних на “добудову”.

Читайте: Помочь и наказать: инвесторы ЖК “Отрадный-2” просят руководство столицы разобраться со строительством их дома

КП “Житлоінвестбуд-УКБ” з 2 січня 2020 року очолює Олександр Акімов. Його попередником був Сергій Данилович, який виконував обов’язки керівника цього підприємства з 26 червня 2018 року і який змінив на цій посаді Вячеслава Непопа. Останній очолював це підприємство у 2002-2018 роках.

Це підприємство знаходиться в підпорядкуванні Департаменту будівництва і житлового забезпечення КМДА, який з 2 липня 2021 року очолює Борис Работнік. Діяльність цього департаменту з 2018 року контролює заступник голови КМДА, все той де Вячеслав Непопакож він відомий як депутат Київради IV, V, VII, VIII скликань та чинного IX скликання Київради, на останніх виборах пройшов від партії мера Києва Віталія Кличка “УДАР”).

Читайте: Ректор НАУ, регіонал Луцький розбазарює квартири, а МОН цього не бачить, – депутат Київради

Фото: Ксенія Семенова, НАУ

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4