ДПСУ планує закупити напівпридатні продовольчі набори на 31,9 млн гривень

ДПСУ планує закупити напівпридатні продовольчі набори на 31,9 млн гривень

Головний центра капітального будівництва, реконструкції та закупівель Державної прикордонної служби України (ДПСУ) проводить тендер на закупівлю 116 тис. добових польових наборів продуктів (ДПНП) на загальну суму 31,9 млн гривень. За твердженням громадської організації (ГО) “Національна антикорупційна асамблея”, уповноважена особа ДПСУ в цій закупівлі, грубо порушивши норму технічної специфікації Міністерства оборони, віддає цю закупівлю конкретному учаснику тендеру. Фактично, мова йде про закупівлю напівпридатних харчів для прикордонників.

Про це КВ стало відомо з листа ГО “Національна антикорупційна асамблея” голові ДПСУ Сергію Дейнеку.

Мова йде про закупівлю 116 тис. ДПНП за 31,9 млн гривень через систему “Prozorro”.

За твердженням ГО, нехтування та маніпуляція очевидні в Додатку 3, де вказано, що термін придатності ДПНП в день його постачання на склад замовника повинен становити не менше 10 місяців, а всі складові мають 12 місяців придатності. Водночас, у цьому ж Додатку 3 вимагається відповідність складових до певних ДСТУ, які регламентують термін придатності 24 місяці, тобто вдвоє довше.

Також в одній з відповідей у розділі «Роз’яснення до процедури» Головний центр капбудівництва ДПСУ зазначив, що, як замовник, він керується вимогами Технічної специфікації А01XJ.68999-493:2023(01) Міністерства оборони України. Пункт 3.2.4.2. Технічної специфікації МОУ визначає термін придатності раціонів ДПНП не менше, ніж 20 місяців.

Крім того, Додаток 3 встановлює вимогу про постачання 48 тис. ДПНП в серпні, у вересні – 36 тис. комплектів,  у жовтні – 24 тис. комплектів. Цей дисбаланс постачання вказує, на думку ГО, на формування закупівлі під конкретного учасника, який має на складі 48 тис. фактично прострочених ДПНП. Цією самою вимогою замовник не дає можливості взяти участь в тендері іншим учасникам, оскільки для виготовлення складових ДПНП необхідно мінімум 10-14 днів, що викликано специфікою технологічного процесу та витримкою перших та других готових до вживання страв, а також певний час для фасування самих комплектів. 

“За наявною інформацією, дана публічна закупівля організована під ТОВ “Олімпіус Консалт” (компанія з Дніпра, якою володіє та керує Торощин Михайло Володимирович, – КВ), яке має на складах необхідні залишки ДПНП, термін придатності яких сплинув наполовину”, – сказано в листі ГО.

Відповідно до додаткової інформації, отриманої КВ, в закупівлі може бути присутня змова учасників тендеру – ще двох ТОВ.

“Національна антикорупційна асамблея” просить голову ДПСУ Сергія Дейнека невідкладно вжити вичерпні заходи, щоб припинити порушення чинного законодавства та закупити нормальні пайки для прикордонників, які зараз боронять Україну від агресора – російської федерації та її посіпак.

Фото: Airsoft

КиївВлада
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4