Економічне бронювання: голова економічного комітету ВР запропонував законодавчу модель

Економічне бронювання: голова економічного комітету ВР запропонував законодавчу модель

Голова комітету Верховної Ради (ВР) з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха (на фото) зареєстрував законопроект, яким пропонує економічну модель бронювання військовозобов’язаних за рахунок роботодавців.

Про це КВ дізналася з допису, який зробив Дмитро Наталуха у соцмережі.

“Ми разом з колегами зареєстрували Проект Закону №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки». Він має допомогти долати ті виклики, які виникли в українських виробників через повномасштабне вторгнення”, – запостив Наталуха на Фейсбуці.

На момент виходу новини тексту законопроекту, зареєстрованого у ВР ще минулої п’ятниці, на парламентському сайті все ще не було.

У своєму дописі Наталуха окреслив такі моменти економічного бронювання:

  • “кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника — має можливість його забронювати.
  • Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.
  • Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 «щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних» (текст на сайті ВР теж досі відсутній – КВ)”.

“Незабаром ми подамо два альтернативних законопроекти, що будуть включати: модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис грн, також змішану модель — 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП. Так, це амбітний крок, але саме він здатен забезпечити безперервну та прогнозовану роботу наших підприємств. Роботу, яку вони роблять для перемоги України. Тієї роботи, якою вони і фінансують наші Сили оборони”, – зауважив Дмитро Наталуха.

Як інформувала КВ, раніше цього року Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до Президента України, прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з підтримкою ініціативи так званого «економічного бронювання» задля збереження функціонування економіки країни та бронювання висококваліфікованих працівників, без яких неможлива подальша діяльність підприємств.

Читайте: УЗА просить уряд схвалити «економічне бронювання» для збереження економіки

Фото: ВР

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4