ЄС оприлюднив п’ятий пакет санкцій проти рф

ЄС оприлюднив п’ятий пакет санкцій проти рф

Рада Європейського Союзу офіційно повідомила, що ЄС ухвалив п’ятий пакет санкцій проти рф, куди увійшло вугільне ембарго, що запрацює аж у серпні 2022 року. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення Ради Європи.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Європейська рада вимагає, щоб Росія негайно припинила свою військову агресію на території України, негайно та беззастережно вивела всі сили та військову техніку з усієї території України та повністю поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України у її міжнародно визнаних кордонах”, – йдеться у повідомленні.

Пакет запроваджених ЄС санкцій складається з шести частин:

  • з серпня 2022 року заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з росії (зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік).
  • Заборона надавати доступ до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором росії (виключення – сільськогосподарська та харчова продукція, гуманітарна допомога та енергетика).
  • Заборона роботи російських та білоруських автотранспортних операторів, що заблокує їхні вантажні перевезення автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. (виключення: фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, вантажі в гуманітарних цілях).
  • Подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та високотехнологічні напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання. 
Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також запроваджуються нові заборони на імпорт таких продуктів, як деревина, цемент, добрива, морепродукти та алкоголь. Узгоджені заборони на експорт та імпорт оцінюються у 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.

Розширена заборона на депозити в крипто-гаманці, а також на продаж банкнот і цінних паперів, що переказуються в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС до Росії та Білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі в цих країнах.

Крім того, ЄС наклав санкції на компанії, чиї продукти чи технології відіграли роль у вторгненні, ключових олігархів та бізнесменів, чиновників Кремля, пропагандистів, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції ЄС.

“Крім того, запроваджується повна заборона на операції з чотирма ключовими російськими банками, частку яких припадає 23% ринку російського банківського сектора. Після де-SWIFT ці банки тепер підлягають заморожуванню активів, таким чином вони будуть повністю відрізані від ринків ЄС”, – йдеться у повідомленні.

Як ідеться в повідомленні, ембарго на російську нафту ЄС поки не запроваджує.

Читайте: Європарламент підтримав рішення про виділення 3,4 мільярда євро країнам ЄС, які приймають біженців з України

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4