Ірпінські депутати вимагають від мера Маркушина відсторонити від роботи керівництво КП “Ірпіньводоканал”

Ірпінські депутати вимагають від мера Маркушина відсторонити від роботи керівництво КП “Ірпіньводоканал”

НКРЕКП позбавив усіх ліцензій у Бучанській громаді КП “Ірпіньводоканал” – єдиним надавачем водних послуг на території Бучі та Ворзеля стало КП “Бучасервіс”. Усі попередні договори з “Ірпіньводоканалом” втратили чинність. Місцеві депутати переконані, що наслідки такого рішення можуть стати великою втратою для бюджету Ірпінської громади. Наразі депутати вимагають від міського голови Ірпеня Олександра Маркушина провести службове розслідування із залученням представників усіх фракцій, а на час розслідування – відсторонити директора КП “Ірпіньводоканал” Артура Загодіренка.   

Про це КВ дізналася із повідомлення голови депутатської фракції “Нові обличчя” в Ірпінській міській раді Олександра Пащинського у Facebook. 

“Впродовж багатьох років Ірпінь інвестував у розвиток системи водопостачання у Бучі та Ворзелі. З коштів місцевого бюджету споруджувалися мережі та реконструювалися насосні станції у сусідніх населених пунктах. Це були стратегічні довгострокові інвестиції, які мали окупитися за рахунок дохідності КП “Ірпіньводоканал” від абонентів Бучі та Ворзеля, яких обслуговувало підприємство. При цьому, до сьогоднішнього дня, жодної інформації з боку представників Ірпінської міськради та КП “Ірпіньводоканал” про причини рішення та наслідки цього рішення для Ірпінської громади не надавались”, – заявив Пащинський.

Він зауважив, що як голова фракції “Нові Обличчя” член бюджетної комісії звернувся до міського голови Маркушина з вимогою розпочати службове розслідування щодо фактів можливої бездіяльності керівництва КП “Ірпіньводоканал” та  включити до складу комісії з проведення службового розслідування щодо фактів можливої бездіяльності керівництва КП депутатів-представників усіх фракцій міськради.

“Прозвітуватися директору КП “Ірпіньводоканал” на сесії Ірпінської міської ради 18 липня 2024 року та забезпечити обговорення цього звіту на даному сесійному засіданні; оприлюднити суми можливих втрат (збитків) для КП “Ірпіньводоканал” внаслідок рішення НКРЕКП від 26.06.2024 року у фінансово-економічному та балансовому (майновому) розрізах”, – додав Пащинський.

Він переконаний, що “відкритість у роботі комунальних підприємств на прикладі підзвітності у цій критичній ситуації КП “Ірпіньводоканал” буде прикладом прозорості роботи міської влади Ірпеня. І зауважив, що фракція партії “Нові Обличчя” виносить обговорення даної ситуації на засідання сесії Ірпінської міської ради 18 липня.

З думкою депутата колеги згоден і депутат Андрій Помазан, який також входить до бюджетної комісії.

“Через це рішення бюджет Ірпінської громади може втратити десятки мільйонів гривень. Але міський голова Олександр Маркушин та директор КП “Ірпіньводоканал” Артур Загодіренко жодним чином не пояснюють громаді масштаби цих мільйонних втрат. Звичайні працівники теж в шоці, до чого докерувалося керівництво “Ірпіньводоканалу”. Як депутат Ірпінської міської ради, я вимагаю проведення невідкладного службового розслідування ефективності роботи керівництва КП “Ірпіньводоканал”. Вимагаю на час проведення службового розслідування відсторонити від виконання обов’язків директора КП “Ірпіньводоканал” Артура Загодіренка. До повного і всебічного вивчення даної ситуації та оприлюднення цієї інформації для широкої громадськості вважаю недопустимим подальше виділення коштів з міського бюджету для потреб КП “Ірпіньводоканал”, – говорить депутат.

Цю позицію також підтримав депутат Антон Головенко, зауваживши, що питання діяльності водоканалу було тестом на професійну придатність обох очільників – і мера, і керівництва КП.

“Мені, як і кожному мешканцю Ірпінської громади, боляче, що наше КП “Ірпіньводоканал”втратило всіх своїх абонентів у Бучі та Ворзелі. Через бездіяльність мера Ірпеня Олександра Маркушина та начальника водоканалу Артура Загодіренка Ірпінь також втратив всі обʼєкти водопостачання, які просто дісталися нашим бучанським сусідам. Питання водоканалу було тестом на професійну придатність Олександра Маркушина та Артура Загодіренка. І цей тест вони завалили. Робота поколінь простих трудяг, які це все будували в Бучі та Ворзелі, пішла коту під хвіст. Люди кажуть, що Маркушин ірпінським майном у Бучі розрахувався, щоб його не посадили за корупцію, зарплати, турботи та все, що він начудив. Може, хай би краще колись і залишався у водоканалі, хоч би може зберіг його. Олександре, ну не твоє це мерство, не твоє. На найближчій сесії обов’язково підніму питання про “мертвих душ”, які оформлені у КП “Ірпіньводоканал”. Є інформація, що там дуже цікаві прізвища та суми. Депутати просто так не спустять це питання на гальма. Доведеться відповідати кожному, хто поклав на себе клеймо людей, яка розбазарює майно громади. Маркушин звільнив не Бучу. Маркушин звільнив Ірпінь від бучанських та ворзельських абонентів”, – наголосив Головенко.

Нагадаємо, як раніше повідомляла КВ, це вже не перший скандал між сусідами – Ірпенем і Бучею. На початку 2021 року, напередодні війні, Буча та Ворзель вирішили від’єднатись від Ірпінського водоканалу, створивши власну мережу водопостачання. 

Тоді такі наміри засудили в Ірпені: говорячи про те, що це необхідно не жителям, а бучанським забудовникам для “спрощення” процедури отримання дозволів, в той час як місцеві тонутимуть в помиях без ірпінської стічної труби. 

У свою чергу Держагентство водних ресурсів просило скасувати ліцензію, видану КП “Бучасервіс” на свердловину, якою вже користувався  “Ірпіньводоканал”.

Читайте: Фекальний розбрат: Бучанська громада зі скандалом запускає власний водоканал

Уже в липні 2022 року “Ірпіньводоканал” запідозрили владу Бучі у намаганні захопити комунальне підприємство, яке розташоване на території міста Буча та селища Ворзель. Керівник КП говорив, що мешканців, які обслуговуються в “Ірпіньводоканалі”, змушували під час війни переукладати договори з КП “Бучасервіс”,  не маючи на це відповідних документів та дозволів. Тож КП “Ірпіньводоканал” звертався до Бучанської міської ради, до КП “Бучасервіс” з проханням припинити рейдерське захоплення об’єктів водопостачання та каналізування міста Буча та селища Ворзель. А також просили мешканців не дозволяти вводити себе в оману та не укладати договорів з “Бучасервіс”. 

Читайте: “Ірпіньводоканал” запідозрив мерію Бучі у рейдерстві

Влада ж Бучанської громади не забарилася із відповідями на закиди щодо рейдерського захоплення КП “Ірпіньводоканал” та переманювання споживачів до КП “Бучасервіс”.  У міськраді тоді запевняли, що інформаційні звернення “Ірпіньводоканалу” є ні чим іншим, як маніпуляцією та перешкоджанням діяльності місцевого комунального підприємства.

Крім того, наголошували, що надавачем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах Бучанської міської тергромади уповноважено саме КП “Бучасервіс” БМР, яке має всі відповідні рішення. І що влада Бучі повідомляла їх  про припинення з березня минулого року про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території міста Буча та селища Ворзель.

Читайте: У Бучі відповіли на звинувачення щодо захоплення “Ірпіньводоканалу”

У січні цього року Буча та Ірпінь у черговий раз зчепилися навколо питання, хто ж має забезпечувати водою мешканців Бучі та Ворзеля. У Бучі стверджували, що в громаді діє власне КП “Бучасервіс” і виключно воно є постачальником послуг. КП має всі необхідні дозвільні документи, а отже, і право виставляти рахунки за платіжки, стверджує влада. Іншої ж думки були і в Ірпінській громаді –  жителів закликали продовжувати сплачувати за чинними договорами до КП “Ірпіньводоканал”. Ситуацію могло вирішити створення підприємства спільної власності. 

Читайте:  Битва за воду: між Бучею та Ірпенем спалахнув новий скандал за право постачати воду

Чвари продовжилися вже довкола ситуації на річці Бучанка. Мер Ірпеня звинуватив бучанських чиновників у складній екологічній ситуації: ірпінські комунальники розповідали, що їх колеги з КП “Бучасервіс” незаконно привласнили майно “Ірпіньводоканалу”, що у свою чергу, призвело до злиття нечистот у річку Бучанка. У Бучанській міськраді відповіли тоді на звинувачення мера Ірпеня тим, що причиною засмічення Бучанки стала не їхня каналізаційно-насосна станція №4, а саме стихійний смітник. І вже мер Бучі у травні звинуватив КП “Ірпіньводоканал” у перекриті каналізаційного колектору на КНС №4, через що каналізаційні стоки почали стікати у річку Буча

Читайте: У “Ірпіньводоканал” відсутні документи, які надають право користування мережами у Бучі та Ворзелі, – “Бучасервіс”

Фото: Google фото 

КиївВлада

Інна Міхно

Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4