Ірпінський суд розглядає 36 справ про тяжкі злочини російських військових

Ірпінський суд розглядає 36 справ про тяжкі злочини російських військових

Ірпінський міській суд Київської області станом на 23 липня 2024 року розглядає 36 справ щодо воєнних злочинів, вчинених під час російської агресії у лютому-березні 2022 року, коли Київщина була частково окупована військами рф. Усі справи слухаються за ст. 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни». 

Як стало відомо КВ, про це повідомляє портал “Судова влада України” з посиланням на Ірпінський міський суд.

“До підсудності Ірпінського міського суду відносяться кримінальні правопорушення, передбачені ст. 438 КК України, які були вчинені у містах Буча та Ірпінь, селищах Гостомель, Ворзель та Коцюбинське. Більшість проваджень розглядається судом за правилами спеціального судового провадження, також є дві справи, в яких обвинувачені приймають участь у судових засіданнях”, – йдеться у повідомленні.

Також додається, що більшість з цих справ, враховуючи тяжкість злочинів, вчинених окупантами, розглядають колегії з трьох суддів. 

“Ці злочини класифікують згідно ч. 2 ст. 438 ККУ, тобто, російські військові катували та вбивали цивільних мешканців Київщини. Цією статтею передбачена відповідальність у виді позбавлення волі до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі. Наданий час Ірпінським судом постановлено лише один вирок, розгляд інших справ триває”, — додають у повідомленні.

Також судді Ірпінського міського суду активно вивчають кращий міжнародний досвід розгляду кримінальних справ щодо воєнних злочинів.

Зокрема, з 11 по 14 червня 2024 року судді Ірпінського суду Михайло Одарюк та Яна Шестопалова відвідали Гаагу (Нідерланди) для участі в тренінгах з підвищення кваліфікації в галузі міжнародного кримінального права та правосуддя. 

До складу делегації увійшли 25 практикуючих правників, серед яких, судді та прокурори з різних регіонів України, судді Верховного Суду, прокурори Офісу Генерального прокурора, захисники, представники громадських організацій. Візит було організовано ВГО «Асоціація правників України» в межах проєкту «Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини», завдяки грантовій угоді з Програмою USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). 

Учасники навчального візиту до Гааги відвідали Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України.

Михайло Одарюк, заступник голови Ірпінського міського суду Київської області позитивно оцінив зустріч із командою Реєстру збитків.

“Зустріч із представниками Реєстру збитків мала надзвичайну практичну користь, дозволивши глибше зрозуміти мету створення Реєстру, категорії осіб, які можуть подавати заявки на компенсацію, способи подачі заяв, а також належне оформлення документів для їх успішного розгляду та включення до Реєстру. З практичної точки зору, ця зустріч допоможе ефективно поширювати інформацію про подачу заяв до Реєстру в майбутньому”, — коментує Одарюк.

Суддя Ірпінського міського суду додає Яна Шестопалова додала, що за наслідками зустрічі із командою Реєстру збитків, дійшли висновку про необхідність інформування постраждалих від агресії громадян Бучанського регіону про початок функціонування Реєстру та необхідність подачі своїх заяв до нього. 

“Обговоримо необхідність розміщення інформації про Реєстр на сайті суду”, – говорить вона.

Також з 6 по 9 грудня 2022 року судді Ірпінського міського суду Київської області Михайло Одарюк та Яна Шестопалова взяли участь у конференції з питань воєнних злочинів, яка проходила у Варшаві за підтримки A4ID – Advocates for International Development щодо у Варшаві. Основними темами конференції були воєнні злочини за статутом Міжнародного Кримінального суду; геноцид; злочини проти людяності; злочин агресії; кримінальна відповідальність за Статутом Міжнародного Кримінального Суду: допустимість доказів; належний кримінальний процес; зґвалтування та сексуальні злочини, уразливі свідки, спеціальні заходи та попередньо записані допити; самозахист і примус. Організацію та підтримку даного заходу було надано Програмою «Розвиток судових компетентностей в Україні».

Нагадаємо, лише станом на квітень 2022 року  на території Київщини було зафіксовано понад 3050 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених російськими військовими. Під час воєнного стану поліцейські зареєстрували 233 кримінальних проваджень щодо посягань на територіальну цілісність і недоторканість України, а за порушення законів та звичаїв війни розслідували 1463 фактів

Читайте: На Київщині виявлено і оглянуто більше 720 тіл загиблих мирних жителів

Фото: соцмережі

Вероніка Злацька

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4