Кабмін вирішив об’єднати держлісгоспи в одне держпідприємство

Кабмін вирішив об’єднати держлісгоспи в одне держпідприємство

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля схвалив постанову, яка передбачає, що 158 державних лісогосподарських підприємств об’єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство “Ліси України”. Новостворене підприємство отримає господарюючі функції, а Держлісагентство матиме контролюючі. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення Урядового порталу за підсумками засідання Кабінету міністрів під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 7 вересня 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як вказується в повідомленні, окрім створення нового “об’єднаного” підприємства, замість 24 міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства буде утворено 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства.

Відзначається, що Держлісагентство матиме контролюючі функції, тоді як “Ліси України” – господарюючі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Лісове господарство України вже давно потребує комплексної реформи. Цей факт ніхто не заперечить. Кожна суспільна група бачить її по-своєму. Але Україна як кандидат у члени ЄС, поза сумнівом, має рухатися європейським шляхом розвитку. Ми будемо управляти лісами за стандартами та практиками ЄС. Це дозволить не лише підвищити рентабельність галузі, фінансово зміцнити державу, а й захистити цінні лісові території”, – прокоментував прийняте урядове рішення міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Стрілець висловив надію, що реформа лісового господарства дозволить запровадити дієві зміни та вирішити проблеми:

  • фінансового дисбалансу галузі;

  • відсутності достовірної інформації про стан лісового фонду країни;

  • низького рівня лісистості, що зберігається десятиліттями;

  • низької продуктивності праці;

  • низького рівня механізації лісогосподарських робіт тощо.

Ще одним важливим плюсом створення компанії в уряді називають те, що “ми нарешті зможемо залучати європейські інвестиції для розвитку галузі, закупівлі нового обладнання”.

“Показники довоєнного періоду демонструють, що рівень інвестицій та фінансування лісовідновлення у країнах ЄС є значно вищим від такого показника в Україні, зокрема в ЄС це 24 долари на 1 га, а в Україні – 0,3 долара на 1 га.”, – додав Стрілець. 

Як інформувала KВ, у червні 2021 року Кабінет міністрів розпочав чотирирічну програму всеукраїнської інвентаризації лісів.

Також минулого літа президент Володимир Зеленський підписав указ, що дав старт екопроекту “Зелена країна”. Проект має на меті висадити 1 млрд. дерев, щоб за 10 років збільшити площу зелених насаджень на 1 млн. га.

Нагадаємо, 20 червня ц.р. Верховна Рада (ВР) прийняла в цілому як закон, що дозволяє змінювати цільове призначення лісів. Процедуру зробили складною, але не нереальною.

Читайте: Рада законодавчо дозволила змінювати цільове призначення земель, де росте ліс 

Фото: Лебединський лісгосп

КиївВлада

Автор:
Павло Башинський
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4