Керівника одного з ГЗК підозрюють у незаконному видобуванні надр на 157 млрд гривень

Керівника одного з ГЗК підозрюють у незаконному видобуванні надр на 157 млрд гривень

Правоохоронці повідомили про підозру голові правління гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), що належить до групи компаній, власником яких є народний депутат VII та VIII скликань. Посадовцю інкримінують незаконне видобування надр зі збитком на понад 157 млрд гривень.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби ГУ Нацполіції України та інформації Офісу генерального прокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За даними Нацполіції, комбінат мав ліцензію лише на видобування залізистих кварцитів. Відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак підприємці обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій продавали.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Згідно з висновком експертного дослідження, відходи, отримані в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів, також відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення, а відтак на їх використання необхідно отримати відповідну ліцензію. Про це службові особи комбінату знали, адже до 2015 року у них така ліцензія була”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначили в Нацполіції, у період 2015-2021 років незаконно було видобуто понад 20 млн куб. метрів корисних копалин, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд гривень.

Як зауважили в Офісі генпрокурора, це приблизно 164 тисячі вагонів.

Голові правління гірничо-збагачувального комбінату повідомили підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, а саме незаконне видобування корисних копалин (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240) та зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1).

Прокурори зазначили, що встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину, з метою притягнення їх до відповідальності. 

У повідомленнях правоохоронних органів не називають ні прізвищ фігурантів, ні назви підприємства. Водночас, як інформувала KВ, у червні 2023 року керівництву Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), що підконтрольний мільярдеру Костянтину Жеваго було оголошено про підозри.  Їм інкримінують організацію схеми привласнення бюджетних коштів під час видобутку та продажу корисних копалин на майже 400 млн гривень.

Читайте: Керівникам компанії Жеваго повідомили про підозру у привласненні майже 400 млн гривень при продажі сировини без дозволів

Нагадаємо, у травні 2023 року затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйони доларів. Гроші Князєв отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Наприкінці квітня 2023 року Верховний суд залишив за Жеваго 40% Полтавського ГЗК. У серпні підозру у справі надання хабара голові та суддям Верховного Суду отримав і сам Жеваго.

Читайте: У справі ексголови Верховного Суду підозру отримав власник групи “Фінанси і кредит” Жеваго

Фото: ГУ Нацполіції України

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4