Коли костел св. Миколая нарешті буде повернутий парафії?

Коли костел св. Миколая нарешті буде повернутий парафії?

Це питання все частіше звучить серед представників громадськості, керівництва Римсько-Католицької Церкви, свідомих українських політичних діячів, та й самої релігійної громади храму. Адже чим довше Міністерство культури ігнорує вирішення питання повернення, тим швидше ми наближаємося до втрати історико-культурної спадщини та визначної архітектурної пам’ятки Владислава Городецького. 

Пр це, як передає КВ, йдеться у пресрелізі Римсько-католицької парафії святого Миколая в Києві.

У п’ятницю, 19 липня відбулася година запитань до Уряду, де народний депутат Ростислав Тістик звернувся до Премʼєр-Міністра Дениса Шмигаля щодо костелу Св. Миколая. Так, як ще 1 травня 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики України мало виконати зобовʼязання та передати приміщення Костелу Св. Миколая в Києві у постійне користування релігійній громаді. Станом на сьогодні, цього так і не відбулось! 

“Україна пообіцяла парафіянам та Святому Престолу віддати його релігійній громаді, проте вже довший час не виконує цього, навіть попри те, що релігійна громада неодноразово заявляла, що бере на себе обов’язок відновити, реставрувати й зберегти пам’ятку відповідно до найкращих міжнародних і вітчизняних стандартів! Зі свого боку вже скерував черговий  депутатський запит. Зараз же звертаюсь повторно: коли Костел буде переданий?”, – написав у своєму Фейсбуці народний депутат.

Не виконання зобовʼязань з боку представників влади, на жаль, підриває до нас довіру і на міжнародному рівні. 

Настоятель парафії о. Павло Вишковський ОМІ отримав лист підтримки від Державного Секретаріату Святого Престолу щодо довгоочікуваного питання, пов’язаного з костелом св. Миколая в Києві.

«Папа Франциск, із вдячністю вітаючи особисті почуття, які спонукали до цього впевненого жесту, закликає всіх людей доброї волі об’єднатися в молитві, щоб Святий Дух просвітив уми та надихнув тих, хто вирішує долю народу, шукати справедливих рішень. Повідомляємо Вам, що Святий Престол не перестає розглядати питання повернення вищезгаданого храму», – наголошується у листі. 

Наразі Державний Секретар Ватикану Кардинал П’єтро Паролін перебуває з робочим візитом в Україні. Отець Павло запросив Держсекретаря відвідати костел св. Миколая.

Крім того, Митрополит Львівський Архієпископ Мєчислав Мокшицький спрямував офіційні листи до т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва:

“Справа передачі костелу св. Миколая в Києві викликає занепокоєння. …Виникає запитання, чи МКІП дотримується закону про свободу совісті та релігійних організацій, порушуючи домовленості і у такий спосіб ставлячись до своїх громадян, що водночас є вірними Римсько-Католицької Церкви. Як свідок Ваших слів, що пролунали на відпусті св. Миколая в Києві 6 грудня 2023 року, надіюся, що Ви отримаєте публічно озвучених зобов’язань”, – написав Архієпископ у листі до т.в.о. Міністра культури.

Нагадаємо, що вже понад 30 років католицька громада бореться за повернення костелу вірянам та відновлення повноцінного статусу парафіяльної святині. Досі не дотримано меморандуму від 05 листопада 2021 року, в якому Міністерство культури та інформаційної політики України зобов’язалось повернути костел католицькій громаді не пізніше 01 червня 2022 року, ані додатку до нього від 04 грудня 2023 року щодо остаточного повернення костелу парафії до 01 травня 2024 року. 

“Сумно спостерігати за бездіяльністю органів влади. Держава взяла на себе зобов’язання повернути костел, але Уряд нічого для цього не робить. Мінкульт посилається на неприйняті Верховною Радою законопроєкти, відсутність яких унеможливлює процес передачі. Наче б то вони зараз не на часі. Але в той же час приймається закон, що скасовує перехід на «літній» та «зимовий» час, ухвалюється законопроєкт про пом’якшення покарання за корупцію. А де серед цього всього закони, які відновлюють справедливість? Та ми будемо й надалі домагатися цієї справедливості. Храм має бути повернутий парафії та врятований від руйнування”, – зазначає настоятель костелу св. Миколая о. Павло Вишковський ОМІ.

Як писала КВ, у лютому цього року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив,що Міністерство культури та інформаційної політики вживатиме всіх заходів для передання костелу св. Миколая в Києві релігійній громаді Римо-католицької церкви до 1 травня 2024 року. Про це йшлося у відповіді Шмигаля на підтриману громадянами електронну петицію “Передача костелу св.Миколая в м.Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви”.

Читайте: Шмигаль: Костел св. Миколая передадуть релігійній громаді одразу по тому, як переселять “Будинок музики”

На жаль, очікуваної передачі так і не відбулося. 1 травня у приміщенні костелу святого Миколая було звершено урочисту Євхаристію, яку очолив Папський Нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Разом із Нунцієм співслужив ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB, який під час проповіді зазначив, що парафія очікувала нового періоду в житті, але цього не сталось.

Читайте: Довгоочікуваної передачі не відбулося: у костелі святого Миколая відбулася Свята Літургія

Читайте також: 

Міністр культури Польщі висловив підтримку парафії київського костелу св. Миколая

Ігор Козловський: повернення київського храму св. Миколая парафії є важливим для всього світу

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Фото: Римсько-католицька парафія святого Миколая в Києві

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4