Київрада розробить концепцію відновлення екосистем річок та озер на п’ятирічку, – секретар КМР

Київрада розробить концепцію відновлення екосистем річок та озер на п’ятирічку, - секретар КМР

До кінця цього року депутатський корпус Київської міської ради планує дати старт розробці концепції ревіталізації міських водойм. Має з’явитися і план дій на найближчі п’ять років та пілотний проєкт ревіталізації однієї з водойм у короткостроковій перспективі. 

Про це КВ дізналася з повідомлення на Офіційному порталі Києва, що посилається на допис, який зробив секретар Київради Володимир Бондаренко у своєму блозі.

«Сама концепція має передбачати план на найближчі п’ять років для всіх міських водойм та пілотний проєкт ревіталізації однієї з водойм у короткостроковій перспективі. Ревіталізація міських річок є викликом для пострадянського урбаністичного простору. У світі практика ревіталізації річок розпочалася з кінця 1990-х років, і сьогодні має десятки успішних проєктів. Утім, в Україні це питання перебуває на рівні обговорення громадських ініціатив, створення та впровадження поодиноких проєктів», – пише Бондаренко.

Він нагадав, що на території Києва протікає близько 70 малих річок та струмків, більшість із яких перебувають у підземних або наземних колекторах. Зокрема, на правому березі – це басейн річки Либідь з її притоками, басейн річки Почайна з головними притоками Глибочиця та Сирець, притоки р. Ірпінь – Нивка та Горенка, басейн річки Віта. Лівий берег столиці має басейн річки Дарниця з її притоками, численні озера та стоки, більшість із яких є штучними. 

“Утім більшість із цих річок де-факто зникли з мапи Києва”, – констатував депутат.

Окремо він згадав про річку Либідь, яка з більше 17 км своєї загальної протяжності тільки близько 500 м протікає у природному руслі: “Її ревіталізація обтяжується радянським та пострадянським міським плануванням, а отже є де-факто неможливою на низці ділянок. Зокрема там, де Либідь протікає у відкритому колекторі біля залізниці та перебуває в її охоронній зоні. Проте наукові напрацювання та міжнародний досвід вселяють впевненість у можливості хоча б часткової ревіталізації р. Либідь на територіях її відкритого протікання”.

Принагідно нагадаємо, що у липні Київрада затвердила Детальний план території (ДПТ) частини Саперного поля і Нової будови в Голосіївському районі. Проти затвердження цього містобудівного документу, який вже традиційно не повністю відповідає чинному Генплану Києва, активно виступила громадськість міста і окремі депутати Київради. Одним із головних чинників їхньої незгоди стали наміри керівництва Києва “замурувати” річку Либідь у колектор задля будівництва продовження Залізничного шосе, яке начебто колись “розвантажить” транспортні потоки в центрі міста. 

А тим часом у мікрорайоні Виноградар майже висохло озеро “Синє”. Світлини з висохлим дном озера розповсюджують у соцмережах місцеві активісти.

Читайте: Чергова спроба: КП “Плесо” оголосило новий тендер на роботи з відновлення озера Синє

Фото: Блог Бондаренка

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Banner
QlU7mDx4