Київську ОДА й КМДА перевірять, чи є серед посадовців фальшиві інваліди, – указ Президента

Київську ОДА й КМДА перевірять, чи є серед посадовців фальшиві інваліди, - указ Президента

Згідно рішення РНБО, введеного в дію указом Президента Зеленського, Кабмін має створити міжвідомчі групи, які за три місяці мають дослідити – чи є в державних органах, у тому числі в обласних та Київській міській держадміністраціях посадовці, що отримали необгрунтовані рішення МСЕК щодо інвалідності. Якщо такі випадки знайдуть – присвоєння груп інвалідності мають переглянути, а якщо будуть на те підстави – то звернутися до правоохоронців.

Про це КВ дізналася з президентського указу №732/2024 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року “Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів”.

У згаданому рішенні РНБО, зокрема, даються вказівки уряду щодо

  • “утворення Міністерством охорони здоров’я України разом з Державним бюро розслідування, Службою безпеки України, Національною поліцією України, обласними, Київською міською військовими адміністраціями (виділено КВ) у тижневий строк робочих груп із перевірки рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності посадовим особам відповідних державних органів (далі – робочі групи)”;
  • “у тримісячний строк доповідь про результати перевірки робочими групами обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності посадовим особам державних органів, у разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття таких рішень – ініціювання їх перегляду в установленому порядку та інформування за наявності підстав правоохоронних органів, а також інших уповноважених органів для вжиття ними відповідних заходів реагування”.

Як інформувала КВ, 22 жовтня 2024 року РНБО під головуванням Президента України Володимира Зеленського провела засідання, на якому розглянула ситуацію з МСЕК та зловживаннями з боку посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк і міністр внутрішніх справ Ігор Клименко доповіли щодо перевірок і розслідування кримінальних правопорушень. За їхніми словами, є багато фактів зловживань і фальшивих інвалідностей посадовців.

Окрема увага була до ситуації в системі органів прокуратури. Щодо цього доповідав Генеральний прокурор Андрій Костін, який після слів Зеленського про “персональну відповідальність” подав у відставку. 

Читайте: Генпрокурор Костін подав у відставку після скандалів з МСЕК та масовою “інвалідністю” прокурорів

За даними СБУ, підозру вже отримали 64 посадовця МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність. Дев’ятьох осіб засуджено. 

Скандал спалахнув після того, як журналісти оприлюднили дані про те, що в прокуратурі катьма керівного складу в Хмельницткій області мають висновки МСЕК про другу групу інвалідності. Очільницю тої МСЕК Тетяну Крупу нещодавно було затримано, її підозрюють у незаконному збагаченні (під час обшуків були знайдені гроші в різних валютах на мільйони доларів).

ДБР вивчатиме ті “списки ухильників”, які знайшли у Крупи. Там вказані прізвища та діагнози людей.

Читайте: Зеленський підписав указ про ліквідацію МСЕК з 31 грудня

Фото: Пресслужба Президента

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
17:12 Провідні підприємства-експортери Києва представили промисловий потенціал столиці “ на міжнародній виставці “MSV International Engniiring Fair”. Щорічна виставка технологій для машинобудування Центральної Європи відбулася…
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
09:00 Протягом вересня 2024 року київські бюджетні замовники провели через Prozorro договорів на загальну суму 3,37 млрд гривень, що є середнім показником для столиці.…
“Кейс Супруненків”: доля забудови землі біля Київської фортеці вирішиться в судах
“Кейс Супруненків”: доля забудови землі біля Київської фортеці вирішиться в судах
09:00 Масштабного будівництва в столиці висотного житла фактично “під вікнами” башти №5 Київської фортеці може не відбутися завдяки старанням столичного адвоката Олександра Дядюка. Останній…
Banner
QlU7mDx4