Двоє киян потрапили в столичні лікарні із ботулізмом після вживання в’яленої риби домашнього приготування. Обидва отруївшихся потрапили в лікарні зі столичної Троєщини.
Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міськдержадміністрації (КМДА).
“Обидва хворих вживали в їжу в’ялену рибу домашнього приготування. Щодо чоловіка – його стан наразі стабілізовано. Жінка – тяжка. У зв’язку з наростанням дихальної недостатності їй проводиться штучна вентиляція легень”, – повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.
Уточнюється, що чоловік зі скаргами на сухість у роті, неможливість ковтання, виражену загальну слабкість, нудоту, здуття живота був госпіталізований 22 квітня, жінка з такими ж симптомами та двоїнням в очах і неможливістю зробити глибокий вдих – 29 квітня.
Нагадаємо, ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену, в’ялену рибу.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступовою. Через це втрачається час, бо виникає ілюзія несерйозності хвороби. Поступово у людини до загальної слабкости приєднується порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” або “туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано із паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі… Усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100 градусів Цельсія протягом 30 хвилин. У жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м’ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; продуктів, щодо якості яких є сумніви.
Нагадаємо, у столиці на територіях Південного, Північного та інших міських кладовищ і колумбарію триває виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Киянам радять поки що не відвідувати небезпечні місця.
Читайте: В КМДА відзвітували, що з медициною в столиці все добре
Фото: Укрінформ