На Київщині запрацювала перша в світі ІТ-пасіка

На Київщині запрацювала перша в світі ІТ-пасіка

На Київщині відкрили першу в світі ІТ-пасіку, яка є україно-польським проєктом “AmoHive”, що має освітню та наукову функцію. Над створенням вулика працювала команда фахівців з України та Польщі. Патент на винахід оформили в Україні.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі проєкта USAID “Економічна підтримка України”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Україна щороку збирає багато меду, бо має чудовий клімат для цього. Тисячі бджолярів залучені до цієї справи, але на пасіці усе відбувається так, як і було у 19 столітті. Ми спробували модернізувати процес – поєднати ІТ та бджільництво, аби полегшити роботу бджоляреві, надати доступ до інформації про процеси, які відбуваються у самому вулику, аби вчасно реагувати на них”, – прокоментували організатори проєкту USAID “Економічна підтримка України”.

Як зазначається у повідомленні, зараз ІТ-пасіка – це 10 експериментальних вуликів з поліпропілену, оснащені сонячними панелями та сенсорами, якими бджоляр може керувати зі смартфону. 

“Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на телефон. Через застосунок у телефоні можна перевірити температуру у вулику, вологу, вагу в реальному часі, кількість назбираного меду, а також є функція GPS-навігатора”, – розповіли у пресслужбі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У пресслужбі також наголосили, що над створенням такого вулика працювала команда фахівців з України та Польщі, а патент на свій винахід оформили в Україні.

Відомо, що у травні ці вулики вже заселили бджолиними родинами трьох порід – Українська степова, Карпатка, Карніка. 

Як зауважили у пресслужбі, зараз на пасіці спостерігають над тим, як поводяться бджоли, у разі потреби можуть регулювати температуру, вологість у вулику, адже ці показники впливають на захворюваність бджіл, а отже і результат їхньої роботи – кількість зібраного меду.

Також додали, що про готовність до співпраці за технологією ІТ-вуликів вже заявили викладачі та аспіранти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. 

Читайте: На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився дитячий простір площею понад 700 кв метрів (фото)

Фото: Проєкт USAID “Економічна підтримка України”

КиївВлада

Автор:
Владислава Олійник
Рекомендуємо до перегляду
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
Banner
QlU7mDx4