На Київщині 24 громади витратили понад 200 мільйонів на дрони для ЗСУ

На Київщині 24 громади витратили понад 200 мільйонів на дрони для ЗСУ

З січня по травень із 72 пристоличних громад всього 24 витратили понад 200 мільйонів гривень на безпілотні літальні апарати для потреб ЗСУ. За цей період громади закупили понад 5 тис. дронів та квадрокоптерів. Лідером є Білоцерківська громада, яка придбала найбільше дронів – 2538 штук, та витратила, відповідно, найбільше коштів – 77,1 млн гривень. 

Про це КВ дізналася з аналізу та моніторингу закупівель громади Київщини на майданчику державних публічних закупівель Prozorro із січня по кінець травня 2024 року.

Загалом за цей період 24 громади закупили 5 142 дрони, витративши на це з місцевих бюджетів у сукупності 202 276 347 гривень та уклавши договори із 45 постачальниками.

Найбільше договорів підписали три громади. Лідером за кількістю є Бровари – 18, далі йдуть Біла Церква та Ірпінь – по 10. І п’ять громад уклали всього по одному договору – Дмитрівська, Коцюбинська, Гірська, Баришівська та Сквирська.  

Беззаперечним лідером за кількістю придбаних дронів є Білоцерківська громада. Громада придбала у восьми постачальників 2538 дронів. На другому місці Броварська громада, яка придбала у шести постачальників 800 дронів. Третє місце – у Борисполя із 728 дронами, придбаними у п’ятьох постачальників.

У трійці громади, які придбали найменше дронів опинилися Коцюбинська та Бородянська громади, які придбала на потреби ЗСУ по три дрони. І найменше дронів придбала Баришівська громада – всього один дрон.

Частіше всього популярним були саме квадрокоптери DJI Mavic 3 та його модифікації, а вже за ними йшли FPV-дрони. 

На Київщині 24 громади витратили понад 200 мільйонів на дрони для ЗСУНа фото: Кількість дронів, яку закупила кожна із 24 громад Київщини за 5 місяців

Найбільше на дрони витратила, відповідно, також Білоцерківська громада – 77,1 млн гривень. А ось другу сходинку за витраченими коштами посіла Бориспільська громада, яка виклала фактично 25 млн гривень. У Броварів же, не зважаючи на більшу кількість дронів в 72 штуки, загальний цінник виявився меншим – понад 21 млн гривень.

Найменшу суму за дрони заплатила Баришівська громада – майже 74 тис. гривень. Далі йде Сквирська громада із майже 100 тис. гривень за п’ять дронів та Бородянка. яка заплатила понад 275 тис. гривень.

Найдешевший дрон придбала Гатненська громада – за 10 тис. гривень, а найдорожчим виявився DJI Matrice 30T для Броварської громади вартістю 3,96 млн гривень.

Ціни на дрони значно різнилися, але продукція DJI загалом була в одному ціновому діапазоні у різних постачальників.

На Київщині 24 громади витратили понад 200 мільйонів на дрони для ЗСУНа інфографіці: Загальна сума коштів, яку витратили 24 громади Київщини на придбання дронів за 5 місяців

Варто зауважити, що громади таки відштовхувалися від потреб і запитів військових. Всі дрони різної комплектації та специфікації, тож, відповідно, і ціни різні. Що також залежало від цінової політики та заявлених пропозицій від самих постачальників. 

Читайте: Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ (частина 1)

Читайте: Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ (частина 2)

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Інна Міхно

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4