Наглядова рада звільнила Кудрицького з посади керівника “Укренерго”

Наглядова рада звільнила Кудрицького з посади керівника "Укренерго"

У понеділок, 2 вересня, ввечері, за звільнення керівника “Укренерго” Володимира Кудрицького проголосували четверо членів наглядової ради з шести. Обов’язки очільника компанії виконуватиме нинішній член правління Олексій Брехт.

Про це КВ стало відомо з повідомлення Форбс.

Раніше питання звільнення Кудрицького підіймали на Ставці головнокомандувача. За угодою, він мав працювати на цій посаді до серпня 2025 року.

Наглядова рада “Укренерго” зібралася на нараду пізно ввечері 2 вересня. Кудрицький перебуватиме на посаді голови правління “Укренерго” до 4 вересня. Після його звільнення виконуватиме обов’язки керівника нинішній член правління Олексій Брехт.

Зазначається, що під час Ставки Верховного головнокомандувача 30 серпня президент України Володимир Зеленський вирішив, що голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина — незавершені захисні конструкції навколо підстанцій “Укренерго”, що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електроенергії.

Народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк вважає, що звільнення Володимира Кудрицького може потягнути за собою корупційну складову.

“Ну одного з найбільш адекватних людей з енергетиці – керівника УкрЕнерго звільнили. Спочатку вимога на ставці, потім перегнули Наглядову раду. Далі 4 на 2 і все. Нагадаю, що «Укренерго» єдині хто нормально побудував захисні споруди. І вчасно запаслися додатковим обладнанням для швидкої заміни. Але ці м***, будуть намагатися розповісти що саме це і стало проблемою. Галущенко-Шурма-Миронюк давно хотіли звільнити його. Реальна причина це тваринне бажання сісти на всі фінансові потоки: – 100 млрд грн щорічно, – 1,5 млрд євро кредитних ліній”, – написав нардеп.

Наглядова рада звільнила Кудрицького з посади керівника "Укренерго"

Железняк також попередив, що цей крок не залишиться без уваги з боку міжнародних партнерів України.

Як повідомляє ТСН, за даними системи Prozorrо, восени 2023 року компанія “Укренерго” без тендера уклала 63 однотипних контакти на суму 69 млн грн кожен на облаштування захисних споруд на трансформаторах. Однак станом на 1 вересня 2024 року жоден з цих контрактів не завершений.

Усі підписані без тендера 63 контракти “Укренерго” мають практично одну ціну – 69 038 810,94 грн або 69 489 315,11 грн. Вони були підписані в період від вересня до листопада 2023 року. Загальна вартість цих контрактів – 4,3 млрд грн.

Крайній термін виконання робіт був вказаний 22 лютого 2024 року. Однак щонайменше тричі – 16 лютого, 2 квітня та 28 червня 2024 року – до контракту вносилися зміни, в яких термін дії договору постійно подовжувався. Станом на вересень у системі Prozorro немає звіту про виконаний договір за жодним із 63 контрактів.

У серпні стало відомо, що Вищий антикорупційний суд зобов’язав детективів НАБУ відкрити кримінальну справу щодо Кудрицького через начебто завдавання державі збитків на 716 млн грн у перші місяці повномасштабної війни.

У межах цього провадження НАБУ ще у квітні оголосило про підозру одному з підлеглих Кудрицького – начальнику департаменту адміністратора розрахунків Дирекції ринкових операцій “Укренерго”. Однак самому голові правління держкомпанії підозра не висувалася.

А ще раніше ВАКС зобов’язав НАБУ відкрити справу щодо Кудрицького за фактом крадіжки 10 млн грн під час закупівлі бронежилетіву перші місяці війни. У цій справі СБУ та НАБУ затримали одного з топменеджерів “Укренерго”. А Кудрицький був вказаний як свідок.

Перед звільненням Кудрицького публічно на його підтримку у Мережі виступили народний депутат Андрій Жупанин, енергоексперт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, керуючий партнер консалтингової компанії Imepower, яка працює, зокрема, на ринку “зеленої” енергетики, та член ради Європейсько-українського енергетичного агентства Юрій Кубрушко, голова Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха та інші представники енергогалузі.

Читайте: Зеленський звільнив командувача Повітряних сил ЗСУ Олещука

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4