Окупанти вивезли з України зерна та олії на понад 600 млн доларів – KSE

Окупанти вивезли з України зерна та олії на понад 600 млн доларів - KSE

Окупанти викрали та вивезли з України зернових і олійних культур на 613 мільйонів доларів. Загальні збитки у галузі сільського господарства оцінюються у 27,6 мільярда доларів.


Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute. 


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 


“Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів, 11,9 мільярдів доларів та зниження виробництва, 9,6 млрд доларів. Серед збитків, які становлять 4,3 млрд доларів найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури (1,4 млрд доларів) та знищена техніка (926 млн доларів)”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також експерт KSE Institute Роман Нейтер наголосив, що станом на зараз втрачено зерносховищ сукупною місткістю в 4 мільйони тонн. Ще частина — знаходяться в окупованих регіонах і до них немає повного доступу.

Керівниця KSE Агроцентру Марія Богонос наголосили що Україна ризикує втратити до 10% свого ВВП, якщо експорт зерна не буде відновлений до рівня 2021. 

“Якщо зерно не експортуватиметься, ми побачимо серйозні зміни в структурі нашого агровиробництва та аграрного сектору загалом. Виробники переорієнтуються на інші культури. Виробництво соняшнику, пшениці, кукурудзи та ячменю впаде до задоволення лише внутрішнього попиту, в рази меншого за попит на світовому ринку, який український аграрний сектор задовольняв досі”, – резюмувала експертка.


Нагадаємо, аграрії Київської області розпочали збір зернових культур нового врожаю. Так, цьогоріч врожай ранніх зернових та зернобобових збиратимуть на площі 271,3 тисяч га.


Читайте: Збройні Сили допомагатимуть у експорті української агропродукції цивільними суднами, – ВМС ЗСУ


Фото: КОДА


КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4