Омбудсмен Лубінець: на Батьківщину вдалося повернути ще 12 українських дітей

Омбудсмен Лубінець: на Батьківщину вдалося повернути ще 12 українських дітей

На підконтрольну українській владі територію повернуто ще 12 дітей. Разом зі своїми рідними проживали на тимчасово окупованій території – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Кожна родина по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна “влада”. 

Про це КВ дізналася з повідомлення, яке в соцмережі зробив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Родини розповідають, як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, адже без «нових документів» громадяни безправні і не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою. Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на «реабілітацію», яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати «російські школи», в яких здійснювалася активна агітація за «руський мір»”, – запостив Лубінець на Фейсбуці. 

Зі слів повернутих, росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

“Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей – стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію”, – зауважив обмудсмен.

Як інформувала КВ, 2023 року Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої рф з прав дітей марії львової-бєлової – як раз за воєнні злочини у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до рф.

За приблизними оцінками, понад 19 тисяч українських дітей зараз знаходяться в російському полоні. Повернути вдалося лише понад три сотні. 

Читайте: Україна веде інформаційну кампанію на території рф задля повернення депортованих українських дітей

Фото: FB | Дмитро Лубінець

КиївВлада

Рекомендуємо до перегляду
Авточернетка
Не заради квартир: Нацполіція розслідує порушення при забудові земель НАН України у Києві
09:00 Головне слідче управління (ГСУ) Нацполіції вивчає особливості реалізації договорів від 22 листопада 2016 року щодо будівництва житлового комплексу на просп. Академіка Глушкова, 42,…
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Ірпінь
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Ірпінь
09:00 Загальна сума публічних замовлень Ірпеня в липні сягла 44,33 млн гривень. Більше третини цих грошей направили на другу спробу будівництва станції знезалізнення по…
ДБР розслідує скандальне будівництво апартамент-готелю на столичному Звіринцю
ДБР розслідує скандальне будівництво апартамент-готелю на столичному Звіринцю
09:00 ДБР розслідує факти можливих порушень законодавства при будівництві “апартамент-готелю” на вул. Курганівській (місцевість Звіринець, Печерський район). Наразі слідчі встановили, що ця забудова здійснюється…
Banner
QlU7mDx4