Оновлення вимог держпрограми “єОселя” збільшить попит на якісне житло та стимулюватиме економіку — експерт

Оновлення вимог держпрограми “єОселя” збільшить попит на якісне житло та стимулюватиме економіку — експерт

Під час панельної дискусії в рамках ІІ Українського Будівельного Конгресу 15-16 травня українські девелопери обговорили механізм й перспективи роботи державної програми доступного житла “єОселя”. На думку молодшого партнера групи компаній ДІМ Арсенія Насіковського на розвиток програми може суттєво вплинути актуалізація її умов.

На правах реклами

Про це КВ стало відомо з пресрелізу групи компанії ДІМ. 

Так, динаміку реалізації державної програми та необхідність її розширення обговорили в рамках панелі “Державні програми та інструменти щодо вирішення житлового питання”. Спікерами панелі стали Арсеній Насіковський (група компаній ДІМ) Валерія Малахова (АТ “Ощадбанк”), Ірина Міхальова, (“Альянс Новобуд”), Євген Мецгер, (“Укрфінжитло”), Олександр Щербаха (“Укргазбанк”), Ольга Борщ (Валківська міськрада), Володимир Чорненький (АТ СКАЙ БАНК),  Марк Кестельбом (“Будова”).

Модерувала панель Тетяна Шульга-Забельська, керуючий партнер Товариства девелоперів RED Community

Як розповів Арсеній Насіковський, “єОселя” має кілька зон розвитку, які можуть суттєво вплинути на розвиток самого ринку нерухомості й української економіки.

“єОселя дійсно є суттєвим мультиплікатором для розвитку будівництва як сектору економіки. Між тим, як будь-який відносно новий продукт, державна програма доступного кредитування житла має кілька зон для розвитку.  Зокрема, це встановлення актуальної для ринку вартості ціни квадратного метра та зниження вимоги до стадії готовності об’єкта для входження в Програму” — розповів Насіковський.

Також, дати поштовх програмі може збільшення верхньої планки вартості житла: наразі в столиці вона не має перевищувати 50 тис. гривень за кв.м. Збільшення верхньої межі дозволить залучити покупців в більшу кількість сегментів нерухомості, зокрема, “комфорт+” сегмент.

“Дім спеціалізується саме на таких проектах, и таке житло має низку переваг. Як інвестиційний актив воно вигідне для клієнта-інвестора, адже дорожчає з часом. Такий актив вигідний банку як менш ризикований в заставі порівняно з жилом економ-класу з «мокрими» недовговічними фасадами. Вигідно це і для міста, адже якісна, естетична і довговічна забудова підтримує стійкість архітектурної тканини урбаністичного середовища” — зазначає Арсеній Насіковський. 

Також, девелоперам суттєво допоможе зниження вимог до стадії готовності проєктів. Наразі програма розповсюджується на об’єкти житлового будівництва на стадії готовності від 50% і вище. Зниження ж цієї межі підвищить темпи залучення інвестицій, а пришвидшить терміни здачі будинків в експлуатацію.  

“Зниження вимоги до стадії готовності будинку на етапі будівництва до 30% дозволить девелоперам запустити набагато більшу кількість проєктів під цю програму. Такий крок  збільшить попит на ринку, стане драйвером будівництва дійсно якісного та доступного житла в сегменті “комфорт+” та стимулюватиме розвиток економіки країни” — додав Насіковський.

Як раніше писала КВ, група компаній DIM у середу, 15 травня, оголосила про початок співпраці з банком “Глобус”. Так, девелопер отримав банківську акредитацію й спільно з новим партнером впроваджує іпотечну програму для житлового комплексу А136.

Читайте: DIM впроваджує спільну іпотечну програму з банком “Глобус”

Фото: ДІМ

КиївВлада

Анастасія Олійник

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
Banner
QlU7mDx4