Профільний комітет ВР рекомендував Раді прийняти в цілому законопроект про заборону РПЦ в Україні

Профільний комітет ВР рекомендував Раді прийняти в цілому законопроект про заборону РПЦ в Україні

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді (ВР) ухвалити в цілому законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих із російською православною церквою (РПЦ). До другого читання проект закону зазнав змін – як у назві, так і по тексту.

Про це КВ дізналася з повідомлення на сайті ВР.

“Проведено низку узгоджувальних рад, передусім з Державною службою з етнополітики та свободи совісті, і враховано всі конструктивні пропозиції, що покращують законопроєкт. Враховано правки Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Зокрема, Комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроєкту (№8371КВ) у такій редакції: “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій” (в редакції першого читання називається так: “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” – КВ). Також пропонується відтермінувати набрання чинності окремих положень акта”, – сказано в повідомленні.

Заступниця голови згаданого комітету Євгенія Кравчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” розповіла дещо більше: в законопроєкті до другого читання комітет “правильно виписав пункт”, який стосується оренди, прав релігійних організацій, “які, звісно ж, не мають зв’язків із РПЦ”, безоплатно користуватися державним і комунальним майном: “Ми прописали, що фактично культові споруди, тобто церкви, які є в державній і комунальній власності, можуть передаватися безоплатно в користування релігійних організацій для проведення богослужінь, тобто все, що пов’язано з релігійною практикою. І цей порядок має встановити Кабінет Міністрів”, – розповіла заступниця голови комітету. Вона зазначила, що про це просили абсолютно всі конфесії, й ухвалення законопроєкту з таким положенням нарешті дасть змогу передати римо-католицькій громаді костел св. Миколая в Києві.

“Також, як певний компроміс, щоб законопроєкт пройшов гладко в парламенті, ми проголосували, що сам закон набуває чинності через 30 днів після публікації, крім двох пунктів. Перший пункт, який стосується початку підготовки нормативки Кабміну, це починається наступного дня після публікації. І пункт, який фактично дозволяє Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті йти вже до суду судитися про припинення діяльності релігійної організації, якщо вона встановила зв’язок її з РПЦ (Російською православною церквою) країни-агресора. Це дев’ять місяців. Фактично це більше, ніж достатньо, щоб усім українським релігійним організаціям визначитися, який у них шлях”, – зазначила Євгенія Кравчук.

На сайті ВР у картці законопроекту вже доступна порівняльна таблиця до другого читання (варіант документу, рекомендований комітетом до прийняття в якості закону).

Читайте: Держетнополітики провела експертизу і знайшла церковно-канонічний зв’язок УПЦ з РПЦ

Нагадаємо, що, як інформує “Радіо Свобода” (“РС”), 23 липня ВР не змогла проголосувати за законопроєкт 8371. Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій – засідання парламенту завершилося блокуванням трибуни із плакатами. Керівництво Ради відмовилося ставити на голосування законопроєкт і оголосило перерву в роботі парламенту на майже чотири тижні – до третьої декади серпня. 

За даними “РС”, “керівництво Ради не поспішає ставити на голосування, проти ніби також і керівництво фракції «Слуга народу» – найбільшої в Раді. Але Потураєв, який очолює профільний гуманітарний Комітет, в інтерв’ю Радіо Свобода запевняє: «Президент Володимир Зеленський казав мені – в присутності свідків – що цей закон треба приймати і приймати якнайшвидше. І це було неодноразово!»”.

Читайте: Глави українських християнських Церков засудили ідеологію “русского міра”

Як інформувала КВ, ВР прийняла у першому читанні ініційований Кабінетом міністрів України проект закону про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, 19 жовтня 2023 року.

Згідно законопроекту в редакції першого читання, “Не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України”.

При цьому діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії (Державна служба з етнополітики та свободи совісті), або прокурора.

При цьому, діяльність усіх релігійних організацій, афілійованих з РПЦ, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону. РПЦ та афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно. 

Читайте: Благословив на вбивства українців: патріарху РПЦ Кирилу повідомили про підозру

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4