Рада дозволила йти на війну з тюрми, але не всім ув’язненим

Рада дозволила йти на війну з тюрми, але не всім ув’язненим

Верховна Рада (ВР) прийняла в цілому законопроєкт, що дозволяє ув’язненим мобілізуватися. Але є обмеження як по строку перебування за гратами, так і по статтям засудження.

Про це КВ дізналася з повідомлень народних депутатів.

Згідно повідомлення нардепа Ярослава Железняка, законопроєкт №11079-1 “Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності” у другому читанні та в цілому набрав 279 голосів (при мінімально необхідних 226).

“Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (з виключеннями), а також винним у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування)”, – зауважив Железняк.

Лідерка партії “Слуга народу” Олена Шуляк (головний автор законодавчої ініціативи) уточнила в коментарі “Українській правді”, що окрім осіб, що вчинили умисні вбивства, ґвалтівників і педофілів, до лав ЗСУ не зможуть вступити корупціонери, ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки України, в також особи, що займали особливо відповідальне становище – зокрема, депутати та міністри. Не дозволять служити у ЗСУ також особам, засудженим за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження, або зберігання наркотиків. За словами Шуляк, для всіх інших, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова – до завершення терміну їх покарання повинно лишитися не більше трьох років.

Як інформувала КВ, ВР сьогодні України затвердила Укази Президента Володимира Зеленського про продовження дії воєнного стану та мобілізації на 90 днів – до 11 серпня 2024 року. 

Читайте: В газеті “Голос України” опубліковано закон про мобілізацію

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4