Рош га-Шана і риб’яча голова: юдеї святкуватимуть новий рік за трапезою, сповненою символіки

Рош га-Шана і риб’яча голова: юдеї святкуватимуть новий рік за трапезою, сповненою символіки

Ввечері 2 жовтня починається (ввечері 4 жовтня закінчується) святкування іудейського нового року (за традицією сповідників цієї релігії – 5785-го від сотворення світу). Рош га-Шана, як називається іудейський новий рік, це відзначення народження всього людства, кажуть у синагозі. І додають: набір святкової трапези має свою символіку.

Про це КВ дізналася з коментарів, які головний рабин Києва Йонатан Маркович (на фото) дав агентству “Інтерфакс-Україна”.

“За єврейською традицією, це день народження людства. У цей день Всевишній створив Адама і Єву. І це день народження всіх нас. І це те, що ми святкуємо в Рош га-Шана. Це навіть не день народження світу, тому що, за традицією, світ був створений раніше. Спочатку Всевишній створив світ, сонце, потім воду, а шостого дня Всевишній створив людину. І це те, що ми в Рош га-Шана святкуємо, – день народження людства”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

За традицією, з першого дня Рош га-Шана, який перекладається з івриту як “голова року”, розпочинаються Дні покаяння, що тривають до Йом-Кіпура (Дня очищення). У цей час аналізуються дії людини за минулий рік і Бог визначає її долю на наступний. За словами головного рабина Києва, у цей час дуже важливо молитися й думати про людей, які перебувають поруч, приділяти час рідним. А тому віряни намагаються проводити цей час із близькими людьми.

“Два дні свято Рош га-Шана, а потім одразу випливає на шабат. Три дні ми святкуємо з друзями, сидимо. І сім’єю… Це без музики, ми не танцюємо. Ми можемо танцювати в синагозі, але це без якоїсь електронної музики. Ми просто можемо співати, радіти одне з одним і з родиною… Звісно, є такі місця, куди приходять сотні людей, щоб святкувати. Саме в Україні ми знаємо, що в Умань приїжджає багато. Там трохи більше, ніж сім’я. Але ми всі одна велика родина”, – сказав він.

За словами головного рабина Києва, у це свято євреї зазвичай слухають трублення в шофар, згадують минулий рік і думають про те, як вони хочуть провести наступний.

“Так, будь-яка фірма, навіть будь-який магазин має зупинитися і зробити відлік. Що було досі, як ми можемо зробити, щоб наступний рік був кращим. І це те, про що ми думаємо”, – зазначив він.

Саме тому особливого значення надають гранату. “І дуже важливо, ми ще їмо гранат. Це символ такий. Ми говоримо про те, щоб у нас було багато хороших речей. Щоб ми збільшили хороші наші дії. Щоб їх стало багато, як зерняток у гранаті”, – зазначив він.

Також під час святкування їдять фініки й оливки. Особливе місце на святковому столі посідають голова риби або барана.

“На столі зазвичай є голова від риби або голова від барана. Не у всіх, але це такий звичай, щоб ми завжди були як голова, а не як хвіст. Тим, хто рухає, хто йде вперед, робить, але спочатку думає. А не йде як хвіст за ким-небудь”, – зазначив Йонатан Маркович.

У Йом-Кіпур же, за повір’ям, Всевишній остаточно визначає долю людини на наступний рік. У 2024 р. він триватиме з вечора 11 жовтня до вечора 12 жовтня.

У цей час віряни дотримуються суворого посту, який охоплює утримання від роботи, їжі, пиття, умивання, носіння шкіряного взуття та інтимної близькості.

“У Йом-Кіпур написано, що людина… ми всі схожі на ангелів. Ми маємо молитися. Ми не повинні думати про матеріальні речі. І ми не їмо, тому що ангели теж не їдять. Ангели – це духовна річ. І ангели не їдять, не п’ють. Також і ми. Цього дня ми не їмо, не п’ємо, ми молимося, просимо від Всевишнього, очищуємося, після того, щоб ми вже просили прощення в наших друзів чи колишніх друзів… Молимося, і точно Всевишній нам прощає”, – пояснив він.

Читайте: Зеленський привітав юдеїв зі святом Рош га-Шана

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
09:00 Нацполіція розслідує справу щодо розкрадання 1,8 млн гривень столичного бюджету при здійсненні капремонту одного з гуртожитків КП “Київпастранс” на вул. Мрії (раніше мала…
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Banner
QlU7mDx4