Саміт НАТО-2024: є план фінансування оборони України на 2025 рік

Саміт НАТО-2024: є план фінансування оборони України на 2025 рік

Лідери Північноатлантичного альянсу (НАТО) погодилися на те, що держави-члени мають надавати тривалу безпекову допомогу збройним силам України. Альянс ухвалив рішення, в якому взяв, зокрема, зобов’язання щодо суми допомоги Україні на 2025 рік. Йдеться про 40 млрд євро.

Про це КВ дізналася з повідомлення кореспондента “Європейської правди” з Вашингтона, де відбувається ювілейний, з нагоди 75-річчя заснування НАТО, саміт країн-учасниць цього військово-політичного блоку.

“Ми підтверджуємо рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому.  З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року”, – йдеться у рішенні, яке держави-члени НАТО ухвалили консенсусом.

Окрім цього, Альянс взяв на себе зобов’язання щодо довготривалої допомоги ЗСУ, а не лише підтримки у 2025 році, щоби “забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною”.

Наступного року, на саміті у Гаазі, глави держав і урядів країн-членіва мають намір переглянути внески членів Альянсу. Так само можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

Рішення саміту НАТО у Вашингтоні проголосило також, що повноцінне членство України стало незворотнім. У рішенні саміту окремий блок присвячений політичним відносинам з Україною, при цьому рішення є амбітнішим за минулорічну, Вільнюську декларацію. Кореспонденти кажуть, що ключова відмінність – детальне твердження про те, що повноцінне членство України в НАТО не має альтернатив.

Читайте: Мішель – Зеленському: Безпекова угода підтвердить, що ЄС з Україною на так довго, як знадобиться

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Banner
QlU7mDx4