СБУ викрила агентурну мережу фсб, до якої входили ексохоронці Януковича

СБУ викрила агентурну мережу фсб, до якої входили ексохоронці Януковича

СБУ нейтралізувала агентурну мережу фсб, до якої входили ексохоронці Януковича та діючий військовослужбовець Нацгвардії. Агенти на замовлення ворога збирали конфіденційну інформацію про українські спецслужби та правоохоронні органи, а також вітчизняних високопосадовців і громадських діячів. Одного з учасників мережі затримали у Києві.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні Служби безпеки України (СБУ).

“За наявними даними, рашисти планували використовувати ці відомості для ліквідації, вербування та проведення інформаційно-психологічних спецоперацій щодо українських посадовців”, – йдеться в повідомленні.

У спецслужбі зазначили, що до групи входило двоє колишніх охоронців президента-втікача Віктора Януковича та діючий військовослужбовець Нацгвардії.

Встановлено, що головним агентом (резидентом) цього осередку був 48-річний Дмитро Іванцов, колишній керівник підрозділу УДО, який супроводжував президента-втікача під час його “евакуації” до рф.

“За матеріалами справи, він був завербований співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 служби фсб рф Ігорем Єгоровим ще до 2012 року”, – інформували в дописі.

Після окупації півострова Іванцов зрадив присязі, прийняв громадянство рф і перейшов на службу до федеральної служби охорони росії. Крім того, зазначили в спецслужбі, до співпраці з фсб він залучив колишнього віцекерівника охорони Януковича Романа Лапу, який теж залишився у Криму і працює в Севастополі. 

До складу групи також входив 46-річний киянин, діючий військовослужбовець Національної гвардії України. Свого часу він був водієм Іванцова, коли той служив в УДО України.

“Нацгвардієць використовував своїх знайомих правоохоронців для отримання інформації з відомчих інформаційних систем, а також мав підшукувати “однодумців” для вербування”, – інформували у повідомленні.

Зазначається, що у разі отримання цих даних зрадник планував передати їх Іванцову через заздалегідь підготовлені канали агентурного зв’язку.

СБУ затримала фігуранта, який діяв у Києві.

СБУ викрила агентурну мережу фсб, до якої входили ексохоронці Януковича

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми.

Злочинні дії Дмитра Іванцова та його спільника у Криму кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. При цьому встановлено, що Іванцов передав фсб наявні у нього з часів роботи в УДО секретні плани порядку дій на випадок загрози життю президента.

Нагадаємо, у серпні цього року СБУ нейтралізувала масштабну агентурну мережу фсб, яка готувала ракетно-бомбові та дронові удари рф по шести регіонах України. У результаті багатоетапної спецоперації одночасно затримано 9 російських агентів у Дніпрі, Запоріжжі та Сумах, а також в Донецькій, Одеській та Кіровоградській областях.

Читайте: У Києві СБУ затримала агентку російського гру, яка організовувала підпали військових авто

Фото: СБУ

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Banner
QlU7mDx4