“Слуга народу” Василевська-Смаглюк розкритикувала відновлення на Київщині

"Слуга народу" Василевська-Смаглюк розкритикувала відновлення на Київщині

Програма відновлення житла на Київщині забуксувала. Депутатка “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк розкритикувала програму відновлення житла через занадто повільні кроки просування відбудови. Зокрема, у Вишгороді та Бородянці, де мешканці не можуть дочекатися відновлення власних осель після деокупації та російських ракетних атак. На разі каменем зіткнення стали бюрократичні та законодавчі прогалини в оформлених договорах з підрядниками через питання сплати ПДВ за роботи та матеріали. 

Про це КВ дізналася із повідомлення нардепки від “Слуги народу” Ольги Василевської-Смаглюк (округ 96, Київщина) у Facebook.

Програма відбудови пошкодженого і зруйнованого житла після крутого старту зайшла в піке й сіла в калюжу. Десятки тисяч родин по всій Україні не можуть дочекатися заселення в відновлені будинки. Назріває бунт. Це стосується і будинку в Вишгороді, де було влучання ракети, і десятків багатоквартирних будинків в Бородянці, що досі не відновлені після деокупації. Хоча гроші на відбудову є!”, – йдеться у дописі.

За словами депутатки, це відбувається через чиновників, які бояться  взяти на себе відповідальність і виправити помилку.

“Помилка (чито халатність) полягає в тому, що в договорах з підрядниками на відбудову написано, що вони мають сплатити ПДВ за роботи і матеріали. А в Податковому кодексі для них передбачається пільга зі сплати ПДВ, введена в кодекс ще в 2008 році”, – зауважила Василевська-Смаглюк.

"Слуга народу" Василевська-Смаглюк розкритикувала відновлення на Київщині

І додала, що через цю причину вже зареєстровано декілька кримінальних проваджень щодо тих чиновників, які підписували акти на роботи зі сплатою ПДВ. У Мінфіні ж  вважають, що ці 20% ПДВ мають йти на додаткові роботи, які могли б бути виконані, якби замість сплати ПДВ підрядники скористались би пільгою.

“Учора цілий день була у спілкуванні і з Держаудитслужбою (щиро вдячна за кваліфіковану консультацію та бажання допомогти вирішити цю проблему очільниці Державна аудиторська служба України Аллі Басалаєвій), Київським обласним агентством відновлення та представниками підрядників. Доки Мінфін, Мінвідновлення сперечаються між собою, заручниками залишаються родини, постраждалі від росії-агресора. Потрібно терміново вирішувати це питання та дати людям можливість жити і залишатися в Україні”, – резюмувала вона. 

Нагадаємо, мешканці постраждалого від влучання російської ракети багатоквартирного будинку у Вишгороді вимагають від Держагентства відновлення звернути увагу на реконструкцію їх застарілого житла. Люди кажуть: будинок, строк експлуатації якого взагалі вже вийшов, після руйнації мав би бути знесений, а зведений новий, натомість старий взялися реконструювати за великі гроші та ще й з порушенням технологій: ще немає даху та стін, але вже робиться утеплення, а з внутрішньобудинковими мережами взагалі невідомо що коїться з точки зору будівельного процесу. Місцева народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк каже, що від такої відбудови “їде дах” не лише у тих, чиє житло зруйноване, і обіцяє парламентську увагу до цієї історії – вона стане предметом розслідування тимчасової слідчої комісії Ради з питань відбудови.

Читайте: Неспішне відновлення: за три роки на Київщині планують відбудувати 3% зруйнованих рашистами приватних будинків

Фото: наслідки влучання ракети рф у житловий будинок у Вишгороді (bigkyiv.com.ua/)

КиївВлада

Інна Міхно

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Кагарлик
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Кагарлик
09:00 Протягом липня 2024 року у Кагарлику через публічні замовлення було укладено договорів на 10,5 млн гривень. Майже на половину цих грошей міський відділ…
Справи на мільярд: столичні правоохоронці всерйоз взялися за підрядника реконструкції Шулявського шляхопроводу
Справи на мільярд: столичні правоохоронці всерйоз взялися за підрядника реконструкції Шулявського шляхопроводу
09:00 Нацполіція розслідує чергову справу щодо можливих розкрадань бюджетних коштів при реконструкції Шулявського шляхопроводу. Правоохоронці попередньо встановили, що підрядник – ТОВ “Північно-український будівельний альянс”…
Реставрація замість забудови: столичні суди відновили охоронний статус броварні Шульца
Реставрація замість забудови: столичні суди відновили охоронний статус броварні Шульца
09:00 Суди фактично поставили крапку у справі щодо збереження будівель броварні Шульца XIX століття (просп. Голосіївський, 8) – нещодавно служителі Феміди відновили памяткоохоронний статус…
Banner
QlU7mDx4