Справа Майдану: командирам Львівського, Харківського та Севастопольського “Беркуту” повідомлено про нові підозри

Справа Майдану: командирам Львівського, Харківського та Севастопольського "Беркуту" повідомлено про нові підозри

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора командирам Львівського, Харківського та Севастопольського “Беркуту” повідомлено про нові підозри – за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року. Силовикам інкримінують виконання злочинного наказу керівництва МВС України що призвело призвели до загибелі та поранень цивільних.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні пресслужби Офісу Генерального прокурора.

“За даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час силових дій співробітники “Беркуту” оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів Торнадо, військових прожекторів. Крім того, силовики використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати завезені із російської федерації. 

“Такі дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків”, – резюмували прокурори.

Командирам підрозділів інкриміновано організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; перевищення влади та службових повноважень; нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12  ч. 2 ст. 115;  ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 5, 12  ч. 2 ст. 115 КК України). Помічнику начальника штабу Львівського “Беркута” інкриміновано пособництво у вчиненні цих злочинів.

Справа Майдану: командирам Львівського, Харківського та Севастопольського "Беркуту" повідомлено про нові підозри

Згідно з повідомленням ОГП, наразі на розгляді у судах знаходяться обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких 10 високопосадовців. Досудове розслідування стосовно 6 осіб триває.

Нагадаємо, ДБР встановило особи двох виконавців масових розстрілів мітингувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. Беркутівці зі Севастополя першими застосували проти учасників акцій протесту вогнепальну зброю, споряджену патронами з свинцевою картеччю.

Читайте: Справа Майдану: за вбивства учасників Революції гідності судитимуть командира львівського “Беркуту”

Фото: ОГП

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Banner
QlU7mDx4