Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) 23 травня 2023 року скерували до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього голови Державної фіскальної служби України (ДФСУ) та його радника в одержанні хабара в понад 722 млн гривень. Йдеться про епізоди 2015-2016 років, коли ДФСУ очолював Роман Насіров (на фото).


Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 


“…протягом 2015 -2016 років очільник ДФС України одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн грн неправомірної вигоди за вчинення дій, пов’язаних із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юридичним особам у розмірі понад 3,2 млрд грн”, – йдеться в повідомленні.


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм


Зазначається, що хабар в іноземній валюті (5,5 млн доларів та 21 млн євро) відбувалося із використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, що належали власнику одного із агрохолдингів.

Кошти тодішній голова ДФС отримував із використанням підприємств-нерезидентів, контроль над діяльністю яких здійснювався безпосередньо посадовцем, його радником та родичами.


При цьому частина коштів неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих у іноземну валюту.

Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Дії колишнього очільника ДФС України кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, його радника – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України. 2 лютого 2023 року досудове розслідування було завершено. На сьогодні обвинувальний акт скеровано до ВАКС до розгляду по суті.

У САП зауважили, що,  матеріали стосовно власника агрохолдингу, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, прокурором виділені в окреме провадження, у якому сторона захисту підозрюваного наразі ознайомлюється із матеріалами досудового розслідування.

Ім’я фігурантів правоохоронці не називають, але ДФСУ з 5 травня 2015 року по 3 березня 2017 року очолював Роман Насіров. За даними низки ЗМІ, підозру Насірову оголошено за одержання неправомірної вигоди від аграрного олігарха Олега Бахматюка (власник UkrLandFarming).

Нагадаємо, у жовтні 2022 року ексочільнику ДФС Роману Насірову, його раднику, а також власнику агрохолдингу повідомили про підозру у справі про відшкодування ПДВ. Йшлося про підозру в одержанні 5,5 млн доларів та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу.

Читайте: Ексголову ДФС Насірова та власника агрохолдингу викрили на мільярдних махінаціях із відшкодуванням ПДВ

Як інформувала KВ, у березні 2023 року Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спецрозслідування щодо власника агрохолдингу, якого підозрюють у дачі хабара у  722 млн гривень колишньому голові ДФС. Дії власника компанії кваліфікували за статтею про надання неправомірної вигоди службовцю.


Читайте: Суд дозволив заочне слідство щодо власника агрохолдингу за підозрою в хабарі Насірову


Фото: hromadske.radio

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4