Столичні депутати погодили продовження оренди землі під скандальним ЖК “Лісова казка-2”

Столичні депутати погодили продовження оренди землі під скандальним ЖК “Лісова казка-2”

Київрада погодила укладення на півтора роки “нового” договору оренди земельної ділянки на вул. Радистів, 40 з ПрАТ “Рембудзв’язок”. На цій землі вже більше чотирьох років будується скандально відомий ЖК “Лісова казка-2”, проти зведення якого раніше активно протестували місцеві мешканці. Таким чином столична влада зробила ще один крок до остаточної легалізації цього комплексу – не дивлячись на плани ввести мораторій на висотну забудову Биківні через дефіцит “гуманітарної інфраструктури”.

Як стало відомо КВ, під час вчорашнього пленарного засідання Київради депутатський корпус погодив проєкт рішення №08/231-403/ПР від 26 березня 2024 року щодо укладення з ПрАТ “Рембудзв’язок” договору оренди земельної ділянки на вул. Радистів, 40 (Деснянський район) на новий строк.

Суб’єктами подання вказаного документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. За це у сесійній залі проголосували 79 народних обранців.

Йдеться про ділянку площею 2,12 га з цільовим призначенням “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку” (кадастровий номер – 8000000000:62:039:0002). Цю землю ПрАТ “Рембудзв’язок” орендує у столичної громади на підставі відповідного договору від 4 вересня 2018 року, а термін її оренди сплив 13 грудня 2023 року. Відповідно до прийнятого міськрадою рішення, вказана компанія отримала можливість ще на півтора роки (18 місяців) пролонгувати цю угоду.

Як зазначається у пояснювальній записці до затвердженого проєкту рішення, на цій ділянці знаходяться 4 багатоквартирні житлові будинки житлового комплексу (ЖК) «Лісова казка-2» (усього, за інформацією відкритих джерел, там має бути саме 4 будинки, але вони ще не введені в експлуатацію. – КВ). Роботи зі зведення будинків ще продовжуються: ділянка огороджена парканом, на ній знаходяться побутові вагончики для робітників та складовані будівельні матеріали. 

В документі уточнюється, що, згідно з Генеральним планом Києва, за функціональним призначенням ця ділянка відноситься до території житлової середньо- та малоповерхової забудови (перспективні). Але, відповідно до Детального плану території (ДПТ) Биківні (затверджено рішенням Київради №330/330 від 14 квітня 2016 року), до якого входить ця земля, за функціональним призначенням вона відноситься до території багатоквартирної житлової забудови.

5 червня 2024 року управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло цей проєкт рішення без погодження. Причиною послугувало те, що ПрАТ “Рембудзв’язок” порушило передбачений договором оренди термін, у який компанія повинна була звернутися до столичної влади із клопотанням щодо укладення угоди на новий строк. Так, договором було передбачено, що таке звернення повинно бути направлено не пізніше трьох місяців до закінчення терміну дії договору оренди (13 вересня 2023-го), тоді як “Рембудзв’язок” адресував його лише 10 жовтня минулого року. 

Як раніше повідомляла КВ, навколо ЖК “Лісова казка-2” не один рік вирували скандали. До слова, їх пов’язували з персоною Миколи Легези – сина ексдепутата Київради Миколи Андрійовича Легези (1996-2006 роки). За інформацією ЗМІ, саме він у 2007 році скупив акції ПрАТ “Рембудзв’язок”, а наразі 90% акцій цієї компанії належать Владиславу Мусієнку, якого в 2021 році медіа називали управляючим партнером забудовника Comfort Life Development.

Так, зведення вказаного комплексу почалося ще до того, як у липні 2018 року Київрада змінила цільове призначення цієї землі під будівництво житла – раніше, з 90-х років минулого століття, дана ділянка призначалася “для експлуатації та обслуговування виробничої бази”. При цьому, ще навесні 2018 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА з різних причин анулював декларацію про початок будівельних робіт, що стало причиною судових спорів. Крім того, проти будівництва цього комплексу виступали мешканці Биківні, які скаржилися на те, що “приплив нових людей” у це селище призведе до колапсу місцевої інфраструктури, у тому числі – ще більшого дефіциту місць у дитячих садках і школах.

На фоні протестів громадськості проти будівництва цього комплексу і сусіднього ЖК “Лісова казка” ще у вересні 2021 року в Київраді було зареєстровано проєкт рішення щодо накладання тимчасового мораторію на прийняття рішень щодо нової багатоквартирної забудови Биківні. Згідно з ним, група депутатів міськради запропонувала заборонити столичній владі погоджувати забудову в цьому селищі до того моменту, поки не буде виконано низку вимог ДПТ Биківні. Серед таких вимог – будівництво у цьому селищі нової школи на 660 місць, двох дитячих садків загальною місткістю 367 місць, Центру дитячої творчості та дозвілля, Центру дозвілля та реабілітації учасників АТО тощо. Втім, станом на сьогодні цей проєкт рішення не було затверджено Київрадою.

Читайте: Киевсовет может ввести временный мораторий на многоэтажную застройку Быковни

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Фото: “ЛУН”

Іван Кулик

КиївВлада
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4