Суд арештував виданий приватній фірмі спецдозвіл на видобуток піску з річки Дніпро

Суд арештував виданий приватній фірмі спецдозвіл на видобуток піску з річки Дніпро

Обухівський районний суд Київської області арештував спеціальний дозвіл № 550 на видобування піску з річки Дніпро, наданий ТОВ «Цегла вашого дому». Йдеться про родовище Трипільське.

Про це КВ дізналася з публікації видання “NADRA.info”, яке посилається на судову ухвалу.

Арештований судом “Спецдозвіл№ 550 було надано 10.04.2012 на користування родовищем Трипільське (ділянка Центральна) з метою видобування піску, придатного для виготовлення силікатної цегли марки «150», а також для благоустрою, рекультивації та планування. Запаси (ДКЗ України протокол №4451 від 24.07.2018), кат. B+C1: 8827 тис. куб. м (дані Публічного аудиту надрокористування)”, – повідомляє видання.

Суд арештував виданий приватній фірмі спецдозвіл на видобуток піску з річки Дніпро
Screenshot

Про арешт спецдозволу клопотав прокурор окружної прокуратури Київської області в межах кримінального провадження №12024111230001520 (від 08.08.2024). Журналісти пишуть, що справу відкрили за заявою в.о. генерального директора ТОВ «М-Квадро» (власник 100% ТОВ «Цегла вашого дому»), який попросив правоохоронців притягнути до відповідальності колишнього директора, котрий «після звільнення за попередньою змовою з невідомими особами підробив офіційний документ, а саме договір про продаж спеціального дозволу на користування надрами».

“Начебто, колишній директор ТОВ «Цегла вашого дому», не маючи  після свого звільнення з посади директора будь-яких повноважень щодо розпорядження майном  компанії, з метою незаконного заволодіння активами товариства та їх подальшої передачі третім особам, уклав удаваний договір щодо продажу спеціального дозволу на користування надрами на користь ТОВ «Річпромвидобування». Внаслідок таких дій М-Квадро як засновник компанії-продавця зазнало матеріальних збитків у великих розмірах. Мовляв, балансова (залишкова) вартість спецдозволу як нематеріального активу складає 1 668 989,93 грн, що перевищує 50% вартості чистих активів ТОВ «Цегла вашого дому», а значить, дозвіл на продаж права на Трипільське родовище мали надати загальні збори товариства. Натомість, договір про продаж спецдозволу на користь ТОВ «Річпромвидобування» начебто було укладено за ціною 36 000 грн, без згоди загальних зборів”, – йдеться в матеріалі “НАДРА”.

«Невідповідність між дійсною балансовою вартістю спеціального дозволу та сумою його продажу за вказаним договором свідчить про те, що ця угода є саме удаваною та має на меті виключно приховати вчинення ОСОБА_4 тяжкого злочину. Слід зазначити, що такий договір у ТОВ «ЦЕГЛА ВАШОГО ДОМУ» та ТОВ «М-КВАДРО» відсутній. В той же час, на розрахунковий рахунок ТОВ «ЦЕГЛА ВАШОГО ДОМУ» від ТОВ «РІЧПРОМВИДОБУВАННЯ» 08.07.2024 надійшли грошові кошти в сумі 36 000 грн., що можливо є вартістю «відчуженого майна» згідно з умовами «договору», укладеного ОСОБА_4 всупереч вимог чинного законодавства», – йдеться в ухвалі суду.

Відтак, спеціальний дозвіл на користування надрами визнали речовим доказом і арештували.

Дані слідства про відчуження спецдозволу на Трипільське родовище (ділянка Центральна) опосередковано підтверджує реєстр заяв Державної служби геології та надр України. ТОВ «Річпромвидобування», яке станом на червень 2024 не значилося надрокористувачем, в липні двічі зверталося до Держгеонадр із заявами щодо згаданого родовища:

Суд арештував виданий приватній фірмі спецдозвіл на видобуток піску з річки Дніпро

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Цегла вашого дому» засновано в 2002 р., компанію контролюють Андрій Мироненко та Олексій Мироненко (обидва – через ТОВ «М-Квадро»).

ТОВ «Річпромвидобування» засновано в травні 2024 р., власниця і керівниця – Оксана Левківська (YouControl).

Читайте: На Київщині викрили схему незаконного видобування піску на 118 млн гривень (відео)

Фото: NADRA.info

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4